Románia növeli a védelmi kiadásait

Románia 2017-től a GDP minimum két százalékát a védelemre fordítja. Erről hétfőn állapodtak meg a parlamenti pártok, a decemberben hivatalba lépett új államfő kezdeményezésére. A védelmi büdzsé növelése az első kérdés, amellyel Klaus Johannis elnökként foglalkozik.
– A hidegháború befejezése óta először egy ország erőszakhoz folyamodott, hogy átrajzolja az országhatárokat. Mindez Románia határainál történik – indokolta a sietséget Oroszországra utalva az ukrán válsággal az elnök. Johannis azt is hangsúlyozta, Románia nem várhatja el másoktól, hogy megvédjék, hanem magának kell szavatolnia a biztonságát.

A kérdés első helyre kerülése azzal is összefügghet, hogy az elnöki stáb szeretne mielőbb elérni, hogy Johannist meghívják egy washingtoni látogatásra. Jelenleg Románia védelmi kiadásai a GDP másfél százalékát sem érik el, miközben a NATO-ban kétszázalékos a költségvetési hozzájárulás. Az Egyesült Államok többször is felszólította az európai NATO-tagállamokat a védelmi kiadásaik növelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.