galéria megtekintése

Kürtőskalács, az ősi román étel

A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium elgáncsolta a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való regisztrációját és hungarikummá nyilvánítását – állítja a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület.  

Hantz Péter, az NKSZ ügyvivője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a szervezet székelyföldi tagjai „a magyar hivatalosságok arrogáns hozzáállását látva" román termékként jegyeztetnék be az Európai Unióban a kürtőskalácsot. 

Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ügy előzményei 2007-re nyúlnak vissza. Akkor Szlovákia levédette az Európai Uniónál a kürtőskalácshoz hasonló, szakolcai trdelnik nevű süteményt. Számos magyar politikus nem győzött nyilatkozni, hogy „elloptak egy magyar nemzeti értéket", és az oltalomnak Magyarországhoz kellene kötődnie – emlékeztet Hantz Péter.

 

A szlovák lépésre reagálva és a kürtőskalács hungarikummá nyilvánítása érdekében termelők és a tudományos élet képviselői létrehozták a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületet. Az NKSZ tanácsadó bizottságának tagja több neves erdélyi személyiség és szervezet mellett Hervé This, a molekuláris gasztronómia világhírű képviselője. A szövetség szakemberei 2013-ban, alapos gasztronómiatörténeti kutatások révén bebizonyították, hogy a szakolcai trdelnik a kürtőskalács egy archaikus, a jelenlegitől lényegesen eltérő formája.

A kürtőskalács tehát magyar termékként oltalmat kaphatna. Sajnos most ugyancsak magyar politikusok próbálják megakadályozni, hogy ez az oltalom megszülethessen – mutat rá Hantz Péter. Konkrétan a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya 2014. május 12-én kelt ÉFF/227/2014 számú határozatában elutasította a kürtőskalács uniós elismerése iránt benyújtott bejegyzési kérelmet. Az indoklásban a VM megkérdőjelezi az egyik legismertebb székely–magyar ételkülönlegesség védhetőségét.

– Amit a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikumok ügyében tesz, inkább tekinthető lobbiérdekek által vezérelt ámokfutásnak, mint a magyar nemzeti értékek ápolásának. Elég, ha arra utalunk, hogy a Rubik kocka, a Bibliotheca Corviniana, a korondi fazekasság, a C-vitamin vagy a gulyás nem hungarikum, de egy ismeretlen szépítőszer, egy elterjedt adatmentési módszer, egy nem létező akácfajta, és egy helyi pörköltféleség viszont az – szögezi le közleményében az NKSZ.

Eszerint a VM képviselői már az Európai Unióhoz benyújtandó dokumentáció előkészítése során egy sor szakmaiatlan, értelmetlen, a gyenge minőségű kürtőskalácsokat előállító termelőknek kedvező változtatást akartak a szövegbe beleerőszakolni. Mi több, a sütemény történelmét is át szerették volna íratni.

A NKSZ megtámadta a minisztérium határozatát a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, egyúttal felszólította a VM-et, hogy saját hatáskörben vonja vissza a döntését. Kevés az esély, hogy ez be is következzen. Hantz Péter szerint a magyar hivatalosságok arrogáns hozzáállást látva a székelyföldi tagok felvetették, hogy a kürtőskalácsot romániai hagyományos különleges termékként regisztráltassák az Európai Unióban.

Ezt a marosvásárhelyi Fábián Melinda, az NKSZ erdélyi alelnöke megerősítette a Népszabadságnak. Elmondta, tartanak a román bürokráciától, és szerinte az is kérdés, hogy a hagyományosan erdélyi és magyar termék regisztrációja nagyobb fokú támogatásra számíthat-e Bukarestben, mint Budapesten. – Valamilyen védelemre azonban szükség van – hangsúlyozta.

– Nagyon sokan trükköznek az alapanyagokkal, hogy olcsóbban hozzák ki a terméket. Úgy becsüljük, hogy a piacon hagyományos termékként forgalmazott kürtőskalács körülbelül nyolcvan százaléka nem hagyományos módon és alapanyagokból készül – tette hozzá az alelnök.

Meglátása szerint a „trükközők" lobbija állhat a VM elutasítása mögött is. Amennyiben bejegyeznék, az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrizhetné a forgalmazott termékek előállításának minden mozzanatát, vagyis hogy a termék jogosan viseli-e az adott kürtőskalács változat nevét, illetve jogosan használja-e a „Hagyományos Különleges Termék" márkajelet.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban egész máshogy látják az okokat. Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum a kürtőskalács – közölték érdeklődésünkre. A kürtőskalács hagyományához méltatlan előterjesztéssel ugyanis nem tudott foglalkozni a Hungarikum Bizottság.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület egészen sajátságosan értelmezi a hungarikummá nyilvánítás folyamatát – közölte a átrca. A hiányos és a kalács hagyományához méltatlan előterjesztés kiegészítésére a Hungarikum Bizottság titkársága több ízben felhívta az NKSZ figyelmét. A Titkárság kérte, hogy töltsék ki az előterjesztéshez szükséges adatlapot, amely a hungarikummá nyilvánítás elengedhetetlen kelléke. Ennek hiányában a felvetést nem lehet érdemben elbírálni.

Ha az NKSZ megfelelő formában nyújtja be előterjesztését, a Bizottság már a 2014. január 30-i ülésén dönthetett volna a kérdésben. Ezt azonban még mindig megteheti, és akkor semmi akadálya nem lesz a kürtőskalács hungarikummá nyilvánításának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.