galéria megtekintése

Egyházi segítséggel adják parancsba a román hazafiasságot

1 komment


Szőcs Levente

Újra fellángolt a vita Romániában az iskolai hittanoktatásról, miután fény derült egy titkos megállapodásra, amelyet a többségi egyház kötött az oktatási minisztériummal. Ezzel egy időben kezdte el a képviselőház annak a törvénytervezetnek a vitáját, amely kötelezővé tenné a himnusz mindennapos éneklését az iskolákban, illetve szigorúan büntetné a romántól eltérő nemzeti jelképek használatát – magánszemélyek esetében is.

Az ortodox egyház betette a lábát az iskolába, és már vissza is él pozíciójával
Az ortodox egyház betette a lábát az iskolába, és már vissza is él pozíciójával
Bogdan Cristel / Reuters

A Román Ortodox Egyházzal (BOR) múlt csütörtökön aláírt megállapodást négy nappal később hozta nyilvánosságra a tárca, miután a sajtóban megjelentek a fontosabb részletek. Eszerint a BOR beleszólhat a hittannal kapcsolatos tantervek és tankönyvek kidolgozásába, és számos kérdésben vétójogot kap.

Így például az elvileg laikus román állam csak akkor alkalmazhat egy hittantanárt, ha az fel tudja mutatni az egyház írásos „áldását". A jóváhagyás visszavonása esetén az illetőt elbocsátják.

 

Emberjogvédők szerint az iskolák gyakorlatilag az ortodox egyház ellenőrzése alá kerülnek. Toma Patrascu, a laikus államért küzdő ASUR szervezet vezetője szerint nem beszélhetünk választásról, ha a diákokat hivatalból beírják ortodox hittanra.

A magyar vagy a székely zászló kitűzése a törvény elfogadása után magánterületen is tilos lesz

Mihaela Guna, a szülői bizottságok (FAPR) elnöke szerint is ez a leglényegesebb kérdés, amelyet azonban a megállapodás nem rendez. Ráadásul nincs alternatíva, így ha a hittan a nap közepére esik, a szülő inkább járatja a gyereket, minthogy felügyelet nélkül hagyja.

Román tanár az iskolapadban
Román tanár az iskolapadban
Bogdan Cristel / Reuters

Marian Stas oktatási szakértő az Adevarul napilap blogrovatában rámutatott: a román kormány élesen szembemegy az Európa Tanács 2005-ben megfogalmazott ajánlásával, amely éppen a térítői hévtől mentes hittanoktatást szorgalmazta. A BOR képviselői azzal érvelnek az iskolai hittan mellett, hogy a diákok így erkölcsi és hazafias nevelésben részesülnek. Marian Stas szerint azonban nem a hittan az egyetlen tantárgy, amely becsületességre vagy hazaszeretetre nevel.

Lista az elhajlókról

A egyház máris beosztottként kezeli a hittanárokat – legalábbis erre utal a legújabb adatgyűjtési botrány.

A Gorj megyei hittanfelügyelő, amúgy a BOR embere, a tanfelügyelőségi portálon közzétett üzenetben utasítja a tanárokat, hogy adott határidőre készítsenek kimutatást a más felekezethez tartozó diákokról, a neoprotestáns vagy az ortodox hittől „elhajló" családokról, valamint közöljék a többi felekezet papjának nevét, milyen gyakran jár be az iskolába, és hogyan próbálják megelőzni, hogy híveket szerezzen.

A hazafias nevelés a célja annak a törvénytervezetnek is, amelynek vitája hétfőn kezdődött a képviselőházban, miután a bukaresti törvényhozás felsőháza már elfogadta.

Magyar, székely és román zászló Székelyudvarhelyen - ebből kettőt most terveznek betiltani
Magyar, székely és román zászló Székelyudvarhelyen - ebből kettőt most terveznek betiltani
Bogdan Cristel / Reuters

A kezdeményezők – a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) harminc szenátora, köztük Ecaterina Andronescu országos alelnök, volt oktatási miniszter – kötelezővé tennék a román himnusz éneklését reggelente az elemi és az általános iskolákban. Egyúttal megtiltanák az „egykori államok", illetve a román állam által el nem ismert, „államiságra törekvő entitások" jelképeinek használatát.

A magyar vagy a székely zászló kitűzése a törvény elfogadása után magánterületen, illetve magánszemélyeknek is tilos lesz. Az „egykori állam" leírásban könnyű ráismerni Nagy-Magyarországra. Szabálysértés esetén 30-100 ezer lejes (2-7 millió forintos) pénzbírság róható ki.

Máté András, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tervezet elutasítását fogják kérni, éspedig a kormánytöbbség létrehozásáról szóló megállapodásra hivatkozva. Ebben a PSD vállalta olyan törvény elfogadását, amely rendezné a kisebbségi jelképhasználatot. Ennek megfelelően, még áprilisban a miniszterelnök és 42 képviselőtársa elő is állt egy törvénykezdeményezéssel, csakhogy míg annak vitája el sem kezdődött, addig a másik, megszorító tervezet folytatja útját a törvényhozásban.

A kormánytöbbség honatyái a szenátusban már jóval az RMDSZ kormányra lépése után hagyták jóvá a magyar szempontból hátrányos szabályozást. Máté András kérdésünkre hangsúlyozta: a döntő szót a képviselőház mondja ki, és meggyőződése, hogy ott kiküszöbölik a csorbát.

Éppen a kisebbségi jelképhasználat kapcsán marasztalta el Romániát az Európa Tanács (ET) rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó szakértői bizottsága (ECRI) kedden. A jelentés felkéri a román hatóságokat, hogy ne alkalmazzanak kettős mércét a nemzeti és regionális jelképek használata tekintetében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.