Román feltöltőkártyákat használtak a terroristák

Volt eset, hogy román feltöltőkártyákat használtak a terroristák az Európai Unióban elkövetett merényletek előkészítése során - közölte Dacian Ciolos román miniszterelnök vasárnap egy tévéinterjújában, megjegyezve, hogy Románia azon ritka uniós országok közé tartozik, ahol még névtelenül lehet a mobilszolgáltatóktól feltöltőkártyát vásárolni.
A politikus a piacvezető Pro TV-nek adott terjedelmes interjúban tért ki az Európát fenyegető terrorveszélyre. Nem részletezte, milyen merényleteknél játszottak szerepet a romániai telefonszolgáltatók feltöltőkártyái, megjegyzésével azt szemléltette, hogy a titkosszolgálatok eszközeik, mozgásterük bővítését kérik a terrorcselekmények hatékonyabb megelőzése érdekében.

Romániában a telefonos és internetes kommunikáció hatósági megfigyelését szabályozó törvények sorra elbuktak az alkotmánybíróságon. A kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt 2014-ben találta alaptörvénybe ütközőnek a testület, az intim szféra, a családi és magánélet védelmét garantáló alkotmánycikkelyre hivatkozva, így Romániában továbbra sem kell megadnia személyi adatait annak, aki feltöltőkártyát vásárol.

„Ezt a témát ismét napirendre kell tűznünk, az átláthatóság elvét tiszteletben tartva közvitát kell rendeznünk róla, hogy eldönthessük, mire helyezzük a hangsúlyt, oly módon, hogy a titkosszolgálatok is korrekt módon végezhessék a dolgukat, anélkül, hogy túlzásba esnénk a polgárok jogainak védelme során" - mondta a román miniszterelnök.

A bevándorlási válságról szólva Ciolos megállapította: most már Németország és a migránsok előtt kezdetben nagyon nyitott északi államok is kezdenek óvatosabb politikát folytatni, és az utolsó pillanatban megértették, hogy az "illegális bevándorlás szigorú ellenőrzése nélkül nem lehet szolidaritásról beszélni". Emlékeztetett: Románia kezdettől fogva az unió külső határvédelmének megerősítését sürgette, és ellenezte a kötelező kvótákat a migránsok elosztásában.

Románia készen áll határai megvédésére, ám az illegális migrációt nem a román, hanem a görög és olasz határokon kell feltartóztatni - mutatott rá a román kormányfő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.