galéria megtekintése

„Milyen tűzszünet? Ne röhögtessen már!”

"Milyen tűzszünet? Ne röhögtessen már!" - nyilatkozta egy lázadó egy pénteki gránáttámadás után Donyeck közelében. Az ukrán katonák által védett Debalceve elfoglalásáért pedig minden eddiginél hevesebb harcok törtek ki egy nappal a minszki tűzszüneti megállapodás aláírása után.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a szakadár erők egy újabb csapatösszevonása után ismét orosz kézre került Lohvinove település, amely Debalceve és a tőle északnyugatra fekvő Artemivszket összekötő autóúton mentén található. Az ukrán hadsereg és a Nemzeti Gárda páncélos fedezet nélkül maradt katonáinak pedig el kellett hagyniuk a falut.

Ukrán katonák csütörtökön Devalcevénél. A tűzszünet holnap éjfélkor lép életbe
Ukrán katonák csütörtökön Devalcevénél. A tűzszünet vasárnap lép életbe
Gleb Garanich / Reuters

Az UNIAN hírügynökség szerint Szemencsenko ugyanakkor leszögezte, hogy bár ezzel elzárták az ukrán védők utánpótlási útvonalát, megnehezítve a sebesültek elszállítását is, de továbbra sincsenek gyűrűbe zárva, mivel számos, a környező települések közötti út szabad még előttük. Az egyre intenzívebbé váló harcok jelenleg a Lohvinove Mironovszkij és Luhanszke falvak között zajlanak - írta.

 

A két utóbbi település Lohvinovétól északnyugatra, mintegy félóra autóútra található.

Tűzzsonglőrök

Az ukrán katonák megkezdték a nehézfegyverzet visszavonásának folyamatát Kelet-Ukrajnából - jelentette be pénteken az ukrán külügyminiszter. Részletek itt.

Szemencsenko közlése szerint az ukrán fegyveres erőkkel közösen vívott harcaikban több mint ötven „terroristát” (a szakadár oldalon harcoló fegyverest) öltek meg, megsemmisítették a szakadárok néhány páncélosát, és 17 foglyot ejtettek. A foglyok vallomása is alátámasztja - írta Szemencsenko -, hogy jelenleg intenzíven folyik az orosz katonai alakulatok átdobása a térségbe. Két saját alakulatuk - a Donbassz és a Lviv zászlóalj - 15 emberét veszítette el a harcokban - tette hozzá.

Az ukrán önkéntes alakulat parancsnoka - aki parlamenti képviselő is - ugyanakkor élesen bírálta az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO), amiért cáfolta a Lohvinove elestéről szóló helyszíni jelentését, "félrevezetve ezzel az elnököt és az ország lakosságát is".

Ennyit a fegyverszünetről?

Vasárnap nulla órától feltétel nélküli, általános fegyvernyugvás lép életbe – legalábbis ebben állapodott meg Merkel, Hollande, Putyin és Porosenko. A tűzszünetről itt olvashatnak részleteket.

Andrij Liszenko, a szakadárok elleni ukrán műveletek parancsnokságának szóvivője közölte pénteken, hogy Lohvinovét egyik fél sem vonta ellenőrzése alá, és jelenleg is folynak a harcok a városért. Liszenko felhívta a figyelmet arra, hogy Debalcevének a tavalyi szeptemberi minszki megállapodások értelmében az ukrán csapatok ellenőrzése alatt kell maradnia. Csütörtökön pedig Minszkben nem újabb megállapodások köttettek, hanem a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot fogadtak el, amely szerint a város térségéből a szembenállóknak a szombat éjfélkor életbe lépő tűzszünet után ki kell vonniuk nehézfegyvereiket - mondta a szóvivő.

Liszenko szerint az oroszbarát lázadó erők igyekeznek megerősíteni pozícióikat a kelet-ukrajnai konfliktus fontosabb térségeiben. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy az ellenség csapatösszevonást folytat a fegyveres konfliktus főbb térségeiben.

Ellenségeit félti Moszkva

Oroszország aggódik és értetlenül áll a horvát külügyminiszter kijelentése előtt, miszerint horvát önkéntesek harcolnak Ukrajnában. Részleteket itt olvashatnak.

Jurij Butuszov újságíró szintén Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok oldaláról tüzérségi és aknavetőössztüzet zúdítanak a Debalcevét védő ukrán katonák állásaira. „A tüzérség támogatásával orosz csapatok rohamozzák az állásainkat, és megpróbálják áttörni a védelmi vonalunkat” - írta Butuszov.

Gránáttalálat ért egy kávézót

Luhanszk közelében, a kijevi kormányerők által ellenőrzött Scsasztyja városából is harcokról érkeztek jelentések péntek délután. A Reuters híre szerint ketten meghaltak és hatan megsebesültek egy kávézót ért gránáttalálat miatt, de város-szerte több helyen is lőttek gránátvetőkkel.

„Nincs fűtés, az elektromos hálózat és a vízhálózat is megrongálódott. Szóval így készülnek egy átfogó tűzszünetre" - nyilatkozta Hennagyij Moszkal helyi önkormányzati vezető.

Milyen tűzszünet?

Eközben a lázadók azzal vádolják az ukrán hadsereget, hogy támadást indítottak a donyecki szeparatisták főhadiszállása, illetve Horlivka település ellen, ahol állításuk szerint három gyerek vesztette életét. Tény, hogy Donyeck külvárosában fegyverropogásról és fekete füstről érkeztek jelentések pénteken is. Ugyanígy a Kramatorszk-Donyeck úton is lövöldözésről értesült a Reuters; a lázadók egyik ellenőrzőpontját vette célba aknavetőkkel a hadsereg. „Milyen tűzszünet? Ne röhögtessen már. Ez már a második, vagy harmadik tűzszünet” - mondta egy lázadó.

Ott se voltak

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva ezt azzal támasztotta alá, hogy Oroszország - amint azt Moszkva korábban is hangoztatta - "a konfliktusnak nem résztvevője", "amelynek végre kellene hajtania ezt az intézkedéscsomagot". Oroszország "olyan ország, amely garantálóként lép fel, amely felszólítja az érintetteket, de kétségtelenül nem résztvevő, amelynek ezért lépéseket kell tennie" - tette hozzá Peszkov.

Moszkva kezdettől hangoztatott állításával szemben a kijevi kormány és a nyugati hatalmak tényként kezelik, hogy a Krím félsziget tavaly márciusi elszakítása után Oroszország indította el a kelet-ukrajnai megyék elszakítására irányuló szakadár felkelést, és azóta fegyverekkel és katonákkal is támogatja a szakadárokat az ukrán fegyveres erők ellen folytatott Donyeck és Luhanszk megyei harcokban.

Hosszú békemenet

Petro Porosenko ukrán elnök is arra figyelmeztetett a minszki megállapodással kapcsolatban, hogy senkinek ne legyenek illúziói, "ovábbra is nagyon messze vagyunk a békétől". Megfogalmazása szerint senki sem hiszi szilárdan, hogy a békefeltételeket maradéktalanul be fogják tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.