Rohác egy adathordozón tartja titkait

Rohác abban bízik, hogy 25 év életfogytiglant kap, de azt is elmondta egy szlovák tévének, hogy ügyvédjénél letétbe helyezett egy adatrögzítőt és halála esetén annak tartalma nyilvánosságra kerül.

Józef Rohác az egyik televíziónak azt mondta, hogy az ügye hátterében politikai megrendelés van. Jozef Rohác elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok Fenyő János egykori médiamágnás 1998. februári budapesti meggyilkolása kapcsán adták ki. Egy biztonságpolitikai szakértő szerint a rendőrség is hozzájárult Rohác démonizálásához – hangozott el a Kossuth Rádióban.

Jozef Rohác pályafutása még a szocializmusban kezdődött. Már akkor felhívta magára a figyelmet egy, az akkori időkben ritka bűncselekménnyel, az emberrablással. Az egészségügyi miniszter helyettesét rabolta el, hogy kikényszerítse szabad távozását a szabad világba. De nem sikerült neki, börtönbe zárták tizenhárom évre. Akkor kezdte el küldözgetni egyáltalán nem rossz verseit az egyik legismertebb szlovák költőnek, Ljubomir Feldeknek, aki egyébként most vehemensen harcol azért, hogy a szlovák hatóságok ne adják ki Magyarországnak Rohácot.

A szlovák titkosszolgálat a pozsonyi alvilággal tetette el láb alól a kényelmetlen embereket. Az egyik ilyen végrehajtó Jozef Rohác volt – állítólag. „Mese az egész, hogy Rohác gyilkos volt. A szlovák rendőrség az elmúlt húsz évben nem tudott egyetlen bizonyítékot sem bemutatni” – mondta kérdésünkre Milan Zitny biztonságpolitikai szakértő.

Nem tudom, hogy mit követett el, de soha semmit nem sikerült rábizonyítani – tette hozzá Zitny. Rohácot azonban állandóan vádolják valamivel, ő menekül, az Interpol keresi. A szakértőnek igen vaskos véleménye van a szlovák rendőrségről, amely hozzájárult Rohác démonizálásához. Szerinte a szlovák rendőrség korrupt, gyorsan akar eredményt felmutatni, kétségbeesetten keresi és konstruálja a bizonyítékokat. „Végül is a rendőrök is csak emberek” – tette hozzá Zitny.

Rohác az egyik televíziónak azt mondta, hogy az ügye hátterében politikai megrendelés van. Nem bízik a magyar hatóságok elfogulatlanságában. Arra számít, hogy ultimátumot kap, huszonöt év életfogytiglan vagy kipakol mindent, amit tud. De ő nem tud semmit – állítja. Azt viszont, amit biztosan tud, egy adathordozón rögzítette, amelynek a tartalma halála esetén nyilvánosságra kerül – mondta korábban Jozef Rohác.

Szlovákia várhatóan április 12-e után kiadja Magyarországnak Jozef Rohácot, akit Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként hallgatna ki a magyar rendőrség. Bár a Nyitra Megyei Bíróság átadná Rohácot, a férfi fellebbezett, így a Szlovák Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie.

(hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.