A székely polgármester zsarolta is az V. kerület emberét

Virág Zsoltnak, a Lipótváros többségi tulajdonában lévő Monturist Kft. igazgatójának a feljelentése alapján indult büntetőeljárás a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere ellen – derül ki a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tájékoztatásából. 

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei Jánost kedd reggel őrizetbe vették, és hivatali visszaélés és zsarolás gyanújával kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete, hogy közös erővel fejlessze az erdélyi város közelében található Gyilkos-tó környékét. Hoteleket, szórakoztató központokat terveztek, ám a nagyra törő elképzelésekből semmi sem lett. A román cégnyilvántartó adatai szerint a Monturist Kft. éveken át veszteséget termelt, Mezei szerint pedig jelentős adótartozást is felhalmozott.

A gyergyóiak előbb megpróbálták felvásárolni Lipótváros tulajdonrészét, majd miután próbálkozásuk nem járt sikerrel, kezdeményezték a felszámolását, hogy a vállalkozásba bevitt 28 hektárnyi területet másként hasznosítsák. Csakhogy a magyarországi testvérváros önkormányzatával és Virág Zsolt ügyvezetővel nem sikerült dűlőre jutni. A viszonyról sokat elmond a tavaly márciusban elfogadott helyi tanácsi határozat, amelyben Gyergyószentmiklós képviselő-testülete felhatalmazta a polgármestert, hogy több eredménytelen átvilágítási kísérlet után a bíróságon érje el a Monturist pénzügyi adatainak a kiadását.

A két testvérváros viszonyát több jogvita is terhelte. 2013-ban Mezei eladott egy 400 négyzetméteres telket, amelyről a Monturist ügyvezetője állítja, hogy a vállalat vagyonát képezi. Ennek kapcsán született a feljelentés, amelyre alapozva aztán az ügyészség büntetőeljárást indított Mezei ellen hivatali visszaélés gyanújával.

A DNA keddi közleménye szerint a gyergyói polgármester nemcsak megcsonkította a Monturist vagyonát, hanem megzsarolta a cég ügyvivőjét. A polgármester állítólag azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben Virág január 19-ig nem vonja vissza az ominózus telek visszaszerzésére indított keresetét, és nem nyújtja be lemondását az ügyvivői tisztségről, olyan információkat terjeszt el róla, hogy sem dolgozni, sem élni nem tud majd a városban.

Hétfőn házkutatást tartottak a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban, és lefoglalták a Monturisttal kapcsolatban létező összes iratot. A kedden reggel őrizetbe vett Mezei János harminc napos előzetes letartóztatásáról a marosvásárhelyi törvényszék dönt.

A Belváros azonnal intézkedett

A Monturist közleménye szerint a Kft. alapítása során a gyergyószentmiklósi önkormányzat a Gyilkos-tó partján található ingatlanokat apportált be a társaságba. A társaságban Belváros-Lipótváros Önkormányzata 50,9995%-os tulajdonnal bír.

Virág Zsolt 2014-ben jelezte a Belvárosi önkormányzatnak, hogy a társaság részére apportként bevitt 44634 m2 ingatlan vagyonból mintegy 16000 m2-nyi ingatlant a Gyergyószentmiklósi Önkormányzat jogellenesen elvont. Az önkormányzat a közlemény szerint haladéktalanul intézkedett, jogászokat és igazságügyi könyvszakértőt kértek fel, és arra a következtetésre jutottak, hogy pótolni kell az elmaradt telekkönyvezést, továbbá a mintegy 16000 m2 tekintetében vissza kell állítani az eredeti állapotot. Ha ez nem lehetséges, kártérítést kell kieszközölni. Virág Zsolt 2014. március 17-én feljelentést is tett.

Az eljárások lezárultával derül ki, hogy a mintegy 16000 m2 területet vagy annak ellenértékét kapja-e meg a társaság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.