Robert Fico elutasította a magyar békejobbot

Robert Fico szlovák kormányfő a kabinet ülése után közölte, hogy levélben utasította el azokat a javaslatokat, amelyeket Gyurcsány Ferenc a révkomáromi találkozójuk során adott át neki. Pozsony kisebbségi ombudsmant sem választ.

– Szlovákiában több törvény és az alkotmány is védi a kisebbségeket, ez a rendszer egyike a legjobbaknak Európában, ezért semmi sem indokolja a kisebbségvédő jogi normák módosítását, miként azt sem, hogy még több anyagi támogatást nyújtsunk, s még nagyobb előnyöket teremtsünk a szlovákiai magyarok számára  – nyilatkozta Robert Fico.

Gyurcsány Ferenc november közepén, Révkomáromban megtartott kétoldalú munkatalálkozójukon kezdeményezte, hogy mindkét kormány vállaljon garanciát a kisebbségi oktatás és kultúra intézményeinek megkülönböztetett támogatására. Azt is javasolta, hogy a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket. Indítványozta, hogy a két ország politikusai fogadjanak el egy nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, és állítsanak fel úgynevezett becsületbíróságot.

A magyar kormányfő szerint a felmerülő nemzeti, nemzetiségi sérelmeket közös vizsgálattal tisztázhatnák. Gyurcsány kérte,  hogy a pozsonyi parlament fontolja meg nemzeti és kisebbségi országgyűlési biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést.

Az utóbbi javaslattal kapcsolatban Fico leszögezte: a tiltás nemcsak a magyar, hanem minden külföldi zászló és más nemzeti jelkép használatára vonatkozik, amelyeket ezentúl csak nemzetközi sportrendezvényeken szabad használni Szlovákiában, hazai bajnoki és barátságos mérkőzéseken nem. – Ezzel a rendelkezéssel azt akartuk megakadályozni, hogy a külföldi államok nemzeti jelképeit méltatlan célokra használják vagy meggyalázzák – érvelt  a szlovák kormányfő.

 

(POZSONY)

Robert Fico sajtótájékoztatót tart
Robert Fico sajtótájékoztatót tart
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.