Robert Fico elővette a magyarkártyát

Ha az MKP és a Híd vezetői azt üzenik, hogy Nagyszombat megyében összefognak, hogy a régió önkormányzatának és a szlovák megyeszékhelynek magyar elnöke legyen, akkor én erre azt válaszolom: mi, szlovákok, minél nagyobb számban menjünk el voksolni. Akkor ismét Tibor Mikus lesz az elnök – jelentette ki a szlovák kormányfő a szombati megyeielnök-választások második fordulója előtti kampányzárón.

Lapunknak nyilatkozva Berényi József – aki a Magyar Közösség Pártjának jelöltjeként Tibor Mikus kihívója – megdöbbenéssel állapította meg, hogy a pozsonyi miniszterelnök ismét előhúzta a magyarkártyát és érvelésével legalább tíz esztendővel lépett vissza, Méghozzá Vladimír Meciar sötét korszakába, amikor kétség bevonták a magyar nemzetiségű szakemberek politikai alkalmasságát magas rangú állami tisztségek betöltésére. -- Azóta viszont az MKP két megbízatási idő alatt kormánypártként is bizonyított, amit Robert Fico most tudatosan elhallgatott. Nem tartom szerencsésnek, ha az a közéleti személyiség nyilatkozik így, aki legalábbis elvben minden szlovákiai miniszterelnöke – hangsúlyozta a pártelnök.

Bugár Béla, megkeresésünkre így válaszolt: – Robert Fico ismét levetette mérsékelt álarcát és megmutatta igazi, nacionalista énjét, holott Nagyszombat megyében nem a szlovákok vagy a magyarok jelentenek kockázatot, hanem pártjának és kormányának a lakosság megélhetését egyre inkább súlyosbító tevékenysége – szögezte le a Híd elnöke. Aki rámutatott arra is, hogy Fico Kassán viszont nem berzenkedik, pedig jelöltjüket, Zdenko Trebulát, a Híd és az MKP szintén közösen támogatja. Érdeklődésünkre Beatrice Szabóová, a pozsonyi kormányhivatal szóvivője nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre. Csupán annyit közölt, hogy nincs mit hozzáfűznie a kormányfő beszédéhez.

A Nagyszombat megyei elnökjelöltek első fordulóját Tibor Mikus, a kormánypárti  Smer-SD, továbbá a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a kommunisták (KSS) közös jelöltje nyerte, 40,4 százalékos támogatottsággal. Berényi József 18,33, Nagy József, a Híd színeiben pedig 18,12 százalékot szerzett. Miután az első két helyezett jut a második körbe, Bugár Béla felszólította a tagságát és szimpatizánsait, hogy Berényire voksoljanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.