Robert Fico perre megy az Európai Bizottsággal

A szlovák miniszterelnök feljelenti a luxemburgi testületnél az Európai Bizottságot, mert minősített többséggel szavazta meg a kötelező menekültkvótákat.

Ezek alapján északi szomszédunknak az első menetben 802 migránst kellene befogadnia. Robert Fico közölte azt is, hogy Szlovákia ezt a döntést nem hajlandó beemelni az ország kötelező érvényű jogrendjébe. - Szuverén államként a többség nem kényszeríthet ránk diktátummal ilyen nagy horderejű határozatot. Vége lehet az Európai Uniónak, ha nem konszenzus alapján született egyezségekre épül ezután, hanem a többség a kisebbség ellen elvet igyekeznek érvényesíteni - szögezte le a szlovák kormányfő.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Bizottság feltételezhetően kötelezettségszegési eljárást indít Szlovákia ellen, de ez a lépés sem tántorítja el jelenlegi álláspontjától. - Ameddig én leszek a kormányfő, Szlovákiában ennek a diktátumnak nem lesz foganatja. Meggyőződésem, hogy a menekültek kötelező elhelyezése jókora felsüléssel végződik majd, hiszen hiába szabtak meg kötelező kvótákat Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia vagy Szlovénia számára. Ezekbe az országokba senki sem akar menni. Mi továbbra is szolidárisak leszünk, önkéntes alapon hajlandók vagyunk menekülteket befogadni, de önkéntes alapon, és csupán annyit, amennyit integrálni tudunk. Ha egyáltalán akad, aki nálunk akar letelepedni - jelentette ki a szlovák kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kifejtette, hogy a várható kötelezettségszegési eljárást nem kell dramatizálni, mert Brüsszel eddig már 43 esetben kezdeményezett hasonló lépést. Azt pedig kizártnak tartotta, hogy az ellenkezés miatt lefaragják a Szlovákiának már jóváhagyott uniós forrásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.