Robert Fico kivár és zsarolja az olasz Enel céget

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be péntek délben a szlovák kormányfő, hogy elhalasztja jövő keddre kitűzött római útját, ahol az Enel vezetőivel tárgyalt volna a Szlovák Villamos Művek (SE) 66 százalékos tulajdonrészének eladásáról, amelyet jelenleg az olaszok birtokolnak.

A kisebbségi csomagot a pozsonyi gazdasági tárca jegyzi. Robert Fico nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy miért döntött így. Pozsonyi politikai elemzők szerint elhatározását az egyre nagyobb támogatottsággal rendelkező Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Andrej Dankónak álláspontja is befolyásolhatja, aki többször felszólította a Fico-kabinetet, hogy tegyen meg mindent a többségi tulajdon visszaszerzése érdekében, mert ha ez a tulajdonrész magyar, kínai, finn vagy akár cseh tulajdonban kerülne, akkor az nemzetbiztonsági kockázatot jelentene és az ország energiaellátását is veszélyeztethetné. Értesüléseink szerint a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy legalább 51 százalékos tulajdonrészt szerez, vagy kedvező ajánlat esetén megvásárolja a teljes többségi csomagot, amelyet az olaszok már tavaly óta árulnak

Robert Fico ezeket a feltételezéseket sem volt hajlandó kommentálni, viszont ismét leszögezte, hogy addig nincs miről tárgyalni, ameddig az olaszok nem adnak kellő garanciát a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezésére. – Nem viselkedhetnek úgy, mint Poncius Pilátus, vagyis mossák a kezeiket, távoznak, és  félig kész  építkezést hagynak maguk után – hangoztatta a kormányfő.

Az Enel kilenc éve vásárolta meg 840 millió euróért a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonrészét. Tavaly lebegtették meg az olaszok, hogy a cég kedvezőtlen anyagi helyzete miatt eladnák ezt a csomagot. A megadott határidőig (május 7.) az MVM-MOL  (a pozsoyi Slovnaft petrokémiai cég tulajdonosa) konzorcium és a cseh EPH társaság adott be kötelező vételi ajánlatot, de a szlovák gazdasági lapok és internetes portálok egybehangzó állítása alapján a finn Fortum és újabban a China National Nuclear Corporation (CNNC) is érdeklődik az ügylet iránt. Ezt az értesülést Francesco Starace, az Enel elnök-vezérigazgatója megerősítette, ám hozzátette: a kínaiak egyelőre csak az pozsonyi cég átvilágítását kezdték meg, kötelező árajánlatot még nem tettek, miként a finnek sem.

A szlovák kormány és az Enel közötti jogviták miatt a tárgyalások nem lesznek egyszerűek.  Ugyanis az olasz  társaság 588,2 millió eurós jóvátételt követel a pozsonyi alaptól, mert szerintük törvénytelenül fosztották meg őket a bősi vízerőmű üzemeltetésértől, holott az eredeti  szerződés értelmében erre harminc éven át joguk lenne.

A szlovák kabinet – miután az illetékes szlovákiai bíróság jogerősen érvénytelennek minősítette a bősi vízerőmű bérléséről nyolc éve megkötött szerződést – visszaköveteli az Eneltől a hasznot, amely évente 35-40 millió euró körül lehetett. Jogvitájuk minden bizonynal a bécsi nemzetközi döntőbíróság elé kerül.

Sok a kérdőjel Mohi körül is. A dél-szlovákiai Lévához (Levice) és a magyar határhoz közeli atomerőművet még 1982-ben kezdték el építeni, jórészt csehszlovákiai, illetve szovjet cégek. Négy, egyenként 440 MW teljesítményű blokkot terveztek, (VVER 440) V213 típusú orosz gyártmányú reaktorokkal. Az első két blokkot 1998-ban, illetve 2000-ben indították be. Az Enel miután 2006-ban vállalta, hogy a harmadik blokkot legkésőbb 2014-ben negyediket pedig az idén üzembe helyezik. Az eredeti terv szerint az építkezés 2,78 milliárd euróba került volna. Az olaszok azonban jelentős csúszásban vannak, miközben a költségek már csaknem ötmilliárdra rúgnak.

Tavaly kora ősszel az Enel hét és fél éves futamidőre 870 millió eurós hitelt vett fel az orosz Sberbanktól. A késést és a megnövekedett költségeket azzal indokolták, hogy a fukusimai földrengést követő súlyos nukleáris üzemzavarok miatt az eredeti terveket módosítani kellett, s további korszerű biztonsági berendezések alkalmazása is elengedhetetlenné vált. A magyar konzorcium már többször jelezte, hogy hajlandó befejezni a mohi atomerőmű felépítését. Állítólag ugyanilyen kötelezettséget vállalnának a kínaiak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.