Aknavetős támadás Bangkokban

Aknavetős támadás sebesített meg két katonát a thaiföldi főváros egyik laktanyájának területén, miközben több mint százezer tüntető sikertelenül követelte a kormány távozását egy másik, Bangkok külvárosában lévő katonai támaszpontnál, ahol a kabinet ideiglenesen berendezkedett.

A fél tucat gránátot röviddel azután lőtték ki a laktanyára, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök visszautasította a "vörös inges" tüntetők ultimátumát, hogy hétfő délig oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat. Nem tudni, a támadásnak volt-e köze a két éve külföldre menekült Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hívei által szervezett, pénteken kezdődött nagyszabású demonstrációhoz. Az amúgy is feszült helyzetben a hadsereg vezetői mindenesetre leszögezték, hogy nem a megmozdulás részvevőit vádolják a támadás elkövetésével - jelentette a BBC brit hírtelevízió tudósítója.

A hadsereg közlése szerint a két sebesült katona egyike sincs életveszélyben. Néhány óra múlva egy közúti ellenőrző pontnál, a szemtanúk leírása alapján őrizetbe vettek egy férfit, akit a támadás elkövetésével gyanúsítanak.

A vörösingesek 100-150 ezres kormányellenes tüntetése minden beszámoló szerint békésen zajlott le a thaiföldi fővárosban, s a követelésük teljesítésére szabott határidő leteltével a jókedvű és tülkölő tiltakozók egyelőre visszahúzódtak attól a külvárosi katonai támaszponttól, ahová a kabinet ideiglenesen áttette székhelyét. Ez a fejlemény - a thaiföldi tőzsdemutatók ugrásszerű hétfői erősödésével egyetemben - azokat a megfigyelői spekulációkat látszik alátámasztani, melyek szerint Abhiszit miniszterelnök felülkerekedhet a kialakult válsághelyzetben.

Víra Muszikapong, a Thakszin-párti ellenzéki erődemonstráció vezetője, a tüntetők előtt mondott beszédében tudomásul vette ultimátumuk elutasítását. "Hallottuk Abhiszit válaszát. Megtettük, amiért jöttünk, és mérlegelni fogjuk, hogy mi legyen a következő lépésünk" - mondta Víra a tömegnek a perzselő déli napsütésben. "Abhiszit takarodj, az elit takarodjon" - skandálta a tömeg válaszul.

Nattavut Szaikua, a tüntetést szervező Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra ellen (UDD) egyik vezetője ugyanakkor arra bíztatta a megmozdulás részvevőit, hogy mindannyian ajánlják fel egy-egy köbcentiméternyi vérüket, hogy azt kedden a kormány épülete köré önthessék annak jelképéül, hogy a minisztereknek keresztül kell gázolniuk a tüntetők vérén, ha újra munkába akarnak állni.

A vörösingesek tüntetése előtt két héttel a hatóságok elkobozták az emigrációban élő Thakszin Sinavatra vagyonának több mint a felét. A részvevők többsége Thaiföld szegény, vidéki régióiból érkezett Bangkokba, zsúfolt furgonokon, kocsikon sőt csónakokon, jól illusztrálva, hogy Thakszin mekkora befolyással bír a délkelet-ázsiai országban még két évvel azután is, hogy 2006-ban a hadsereg megbuktatta. A vörösingesek őt tekintik az egyetlen olyan politikusnak, aki törődött sorsukkal. A fővárosi elitek, főként a királypárti sárga ingesek viszont azt vetik a szemére, hogy populista, korrupt, és veszélyt jelent a monarchiára nézve.

Thakszin szövetségesei elemzők szerint valószínűleg megnyerik a jövő év végén esedékes következő választásokat, ahogy 2001 óta megnyertek minden thaiföldi szavazást, a hadsereg és a városi elit pedig csak egy újabb  puccsal akadályozhatná meg hatalomra jutásukat. A Thakszin vezette Népi Erő Pártja legutóbb 2007 decemberében is megnyerte a parlamenti választásokat. Ezt követően a volt kormányfő ellen korrupció miatt vádat emeltek a hatóságok, és 2008 októberében két év börtönre ítélték. Thakszin 2008 augusztusában a várható ítélet elől menekült külföldre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.