Riporternek magyarázták a bankban, hogyan kell csalni

Két kínai állami tulajdonban lévő pénzintézet, köztük a Bank of China (BOC) az érvényben lévő külföldi pénzváltási szabályozás kijátszásával segített gazdagoknak jelentős pénzeket külföldre juttatni.
A gyanúról az állami CCTV televízió számolt be. Négy nagy állami bank közül a riport csak a BOC-t nevezte meg, mint amelynek gyakorlatában az ilyen pénzmosás előfordult.

A hongkongi South China Morning Postnak névtelenül nyilatkozó szakember szerint a a BOC nem az egyedüli, a középméretű China CITIC Bank is nyújtott ilyen szolgáltatást. A szakértő szerint azonban nincs szó illegális tevékenységről, az említett két bank állítólag azután kezdett ebbe a szolgáltatásba, hogy ehhez külön engedélyt kapott a központi People's Bank of China (PBOC) kantoni központjától ilyen külföldi átutalásokra.

A Bank of China az ország negyedik legnagyobb hitelezője
A Bank of China az ország negyedik legnagyobb hitelezője
Kim Kyung-Hoon / Reuters

A CCTV két napja hozta le azt a titokban készült felvételt, amelyen a BOC kantoni fiókjának egyik alkalmazottja elmagyarázza egy ügyfélnek (valójában a riporternek), hogy miként lehet átutalni kölföldre az évente engedélyezett 50 ezer dollárnál nagyobb összegeket. Az állami televízió kommentárja szerint egyértelműen pénzmosási szolgáltatás felajánlásáról van szó. A televízió azt állította, hogy a BOC említett kantoni fiókintézete idén már hatmilliárd jüan (majd egymilliárd dollár) nagyságrendben utalt át külföldre a kínaiul youhuitong-nak nevezett szolgáltatás keretében. Főleg külföldre távozó vagyonos kínaiak éltek ezzel a lehetőséggel, akik új lakóhelyükön kívántak beruházásokba kezdeni – írja a South China Morning Post.

A BOC a riport után közleményt tett közzé, miszerint egy „kísérleti", 2011-ben engedélyezett szolgáltatásról van szó. A nyilatkozat szerint csak Kanton tartományra vonatkozik, s egyelőre nem áll szándékukban országosan kiterjeszteni. Ismét csak a hongkongi lapnak névtelenül nyilatkozó szakértő azt magyarázta ezzel kapcsolatban, a PBOC a Bank of Chinát és az említett Citic Bankot választotta ki a kísérletre, amelynek hátterében a pekingi kormányzatnak az a törekvése húzódik meg, hogy jobban tudják menedzselni Kína mintegy négyezermilliárd dollárra becsült külföldi valutatartalékait, illetve ily módon is elősegíteni a jüan globális használatát. Egy megkérdezett svájci bankszakember pedig úgy vélekedett, hogy a nemzetközi pénzügyi világban már mindenki ismeri ezt a kínai gyakorlatot, ami azért sem meglepő, mert Hongkongban nincs átváltási ellenőrzés. A washingtoni Global Financial Integrity becslése szerint Kínából 2002 és 2011 között valamivel több mint ezermilliárd dollár nagyságrendben utaltak illegális pénzt külföldre.

Amióta tavaly márciusban a jelenlegi elnököt, Hszi Csin-pinget (Xi Jinping) beiktatták, Kínában nagyszabású offenzíva indult a korrupció ellen, és tucatjával buknak fontos beosztásban lévő vezetők is. A hongkongi lap kommentárja szerint Kínában nyilt titok, hogy az állami hivatalnokok hozzátartozói htalmas számban menekülnek külföldre a vizsgálatok miatt. A CCTV leleplező riportja az ellenőrzés kiskapuit kihasználó pénzmosásról alighanem ezzel a jelenséggel hozható össze.

A hivatalos állami hírügynökség, a Xinhua pénteki vezető híroldalán még fenn volt a központi POBC csütörtöki bejelentésének az összefoglalója, amely szerint vizsgálatot kezdeményeznek a pénzmosási szolgáltatás gyanújával, maga a hír viszont már nem volt elérhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.