Reuters: a magyar oligarcha szembefordult szövetségesével

Simicska Lajos pálfordulásáról és kirohanásáról írnak a külföldi sajtóban. Egy péntek este megjelent cikkben Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját is megszólaltatták, aki szerint a Simicska–Orbán-háború az eddigi legsúlyosabb konfliktus a Fidesz számára az elmúlt 20 évben.

Orbán Viktort és kormányzó pártját, a Fideszt – amelynek soraiban egyre erősödik az elégedetlenség – súlyos csapás érte pénteken, amikor a magyar miniszterelnök régi barátja, a befolyásos oligarcha nyilvánosan ellenük fordult – számol be a Reuters a pénteki magyarországi történésekről.

A hírügynökség szerint a Fideszben a közelmúltban törések figyelhetők meg, a kormány ugyanis sorozatban követi el a politikai és diplomáciai baklövéseket. Ez megfigyelhető abban is, hogy támogatottságuk a közvélemény-kutatások szerin a parlamenti választások után egy évvel jelentősen csökkent.

Reuters kiemeli, hogy Simicska Lajosnak és Orbán Viktornak azután romlott meg a kapcsolata, hogy Orbánt 2014-ben újabb négy évre megválasztották.

Simicskának nem tetszett, hogy az Orbán-kormány megegyezett az RTL csoporttal a reklámadó enyhítéséről, és bár még az új adó mértékét nem jelentették be, az oligarcha szerint a változás a kisebb médiavállalatokat fogja nagyobb mértékben sújtani. A hírügynökség két forrása szerint a jobboldali média vezetői nem akarták alávetni magukat Simicska nyomásának, és bírálni Orbánt és kormányát, ezért inkább távoztak a vezetői székből.

A külföldi hírügynökség az ügy kapcsán megkereste a Political Capital vezető elemzőjét, Krekó Pétert, aki azt mondta, Simicska nyilvános szakítása Orbán Viktorral az eddigi legsúlyosabb konfliktus a Fidesz számára az elmúlt 20 évben. Hozzátette, hogy az emberek megpróbálták tagadni, de létezik a Fidesz körüli háború, amely tovább folytatódik. Krekó szerint Orbán vagy megoldja ezt a konfliktust nagyon gyorsan, vagy komoly károkat fog neki okozni.

A magyar kormányszóvivő nem volt hajlandó nyilatkozni a Reutersnek, mondván Simicska állításai magántulajdonban lévő médiacégek belső ügyeire vonatkoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.