Részegen bombáznák Romániát?

Traian Basescu  román elnök szerint részeg volt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, amikor azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy hadászati bombázó fedélzetén látogat Romániába, amiért Bukarest megtagadta a belépését a román légtérbe.
„Rogozin rendkívül impulzív alkat, rendkívül becsvágyó, és gyanítom, hogy ebben a konkrét esetben összebarátkozott pár üveg vodkával, mielőtt nyilatkozott volna" – fogalmazott a román elnök a Digi 24 román hírtelevíziónak adott interjújában.
Basescu (jobbra) Pontával. Belpolitikai pengeváltás is lett a diplomáciai csörtéből
Basescu (jobbra) Pontával. Belpolitikai pengeváltás is lett a diplomáciai csörtéből
AFP

Basescu az orosz politikus vasárnapi Facebook-bejegyzésére is reagált. „Elmagyarázom én neki, kik is vagyunk, ha nem tudná. A nemzetünk három impérium között élt – keleten az orosz, délen a török birodalommal, nyugaton pedig az osztrák-magyar monarchiával –, és még mindig itt vagyunk. Nekik kellett elmenniük innét! Ezek vagyunk mi, és Rogozinnak ezt nagyon jól a fejébe kellene vésnie" – hangsúlyozta a román elnök. Előzőleg Rogozin Facebook-oldalára azt írta: „Igen, román urak, hamarosan elmagyarázzuk nektek, kik vagytok, és mit gondolunk rólatok".

Az orosz-román csörte kapcsán román belpolitikai vita is kialakult, Basescu ugyanis felkérte Victor Ponta kormányfőt, hogy mondja le tervezett moszkvai látogatását. Erre a miniszterelnök azt válaszolta, igaz ugyan, hogy Rogozin egy provokátor, de Basescu „az utolsó, aki másokkal az alkohol kapcsán ironizálhat". A Romániában kormányzó szociáldemokraták nyilvános állásfoglalásaikban gyakran utalnak a pletykára, miszerint az államfő a pohár fenekére szokott nézni.

Ponta azt is felrótta Basescunak, hogy amikor az orosz kormányfő-helyettes Romániát provokálta, és a román vadászgépek utasításra vártak, a nemzetbiztonsági tanács (CSAT) elnöki és a román hadsereg főparancsnoki tisztségét ellátó Basescu a barátaival, azaz az új elnöki pártként emlegetett Népi Mozgalom Párt (PMP) politikusaival „sétálgatott".

Az ukrajnai fejleményekkel függ össze, hogy hétfőn Bukarestbe érkezett Avril D. Haines, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóhelyettese, hogy a térség helyzetéről és a két ország biztonsági szolgálatainak együttműködéséről tárgyaljon. Traian Basescu államfő ugyanakkor megerősítette, hogy a közeljövőben Romániába utazik Joe Biden amerikai alelnök is. A látogatás időpontját biztonsági okokra hivatkozva nem közölték, de sajtóértesülés szerint Bident jövő hét végén várják Bukarestbe.

A hotnews.ro hírportál úgy tudja, hogy Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter is Romániába látogat, várhatóan a jövő hónap első harmadában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.