galéria megtekintése

Republikánusok fordítanak hátat Trumpnak

0 komment


Kőműves Anita

Komoly törések jelentek meg a republikánusok nagy kínnal összerakott egységén. A párt két héttel ezelőtti elnökjelölt-állító konvencióján a párt vezetői, ha nem is túl nagy lelkesedéssel, de beálltak az előválasztáson győzedelmes Donald Trump mögé, próbálva megóvni a pártot a hónapokon át jósolt szakadástól.

Ám az ingatlanmilliárdosnak az elmúlt öt napban tett kijelentései felborították az ingatag egyensúlyt. Már a hét végén egyre több párttársa ítélte el kemény szavakkal, hogy Trump személyeskedő és igaztalan mondatokkal „vágott vissza" az őt bíráló, Pakisztánból bevándorolt Khan házaspárnak, amelynek fia amerikai katonaként Irakban esett el. Ám – egy kivétellel – óriási szívességet tettek Trumpnak a republikánusok: bár szavait elítélték, nem vonták meg tőle támogatásukat. A párt legmagasabb választott tisztséget viselő és így legbefolyásosabb tagja sem tette ezt meg. Paul Ryan, a képviselőház elnöke egykor sokat gondolkodott, mielőtt kimondta, hogy beáll Trump mögé, és ezt a Khan-ügy miatt sem vonta vissza.

Ám a jelölt nem viszonozta a szívességet. A The Washington Postnak adott interjúban Trump nyilvános üzenetet küldött Ryannek: ha nem vigyáz, megjárja. A házelnök körzetében ugyanis a közeljövőben tartanak előválasztást azok között, akik az adott képviselőházi posztra pályáznak, és Ryannek akadt egy komoly kihívója jobbról. (A képviselőket két évre választják, így idén novemberben az elnökválasztással egyidőben róluk is szavaznak. Most zajlanak az előválasztások ezen a szinten.)

 

Trump az említett interjúban meleg szavakkal nyilatkozott Ryan pártbéli versenytársáról, és nem volt hajlandó kijelenteni, hogy a házelnököt támogatja. Mindehhez ráadásul ugyanazokat a szavakat használta, amelyekkel Ryan hárította el a kérdést Trumpról néhány hónapja: „Még nem jutottam döntésre." Azaz a republikánus jelölt visszaüzent a házelnöknek: nem felejtette el, hogy annak idején hezitált. Ugyanebben az interjúban Trump azt is közölte, hogy nem támogatja a befolyásos arizonai szenátort, John McCaint, aki szintén újraválasztásáért küzd novemberben, illetve már most, az előválasztásokon.

Donald Trump az egyébként csak sebesült háborús veteránoknak járó Bíbor szív kitüntetést kapott a virginiai Ashburnben tartott kampányrendezvényen
Donald Trump az egyébként csak sebesült háborús veteránoknak járó Bíbor szív kitüntetést kapott a virginiai Ashburnben tartott kampányrendezvényen
Eric Thayer / Reuters

Eddig egyetlen republikánus képviselő mondta ki, hogy inkább Hillary Clintonra szavaz: Richard Hanna New York-i politikus, aki idén már nem indul újra a kongresszusi székért. Ennél nagyobb érvágás a párt és Trump számára, hogy a Hewlett Packard informatikai cég egyik magas rangú vezetője, Meg Whitman is átállt a Clinton-táborba. Az üzletasszony korábban rengeteg pénzt adott és gyűjtött a republikánus kampányokra, ám most ezt inkább a demokraták számára teszi majd. Úgy véli, Trump „becstelen demagóg", aki veszélyes útra vinné az Egyesült Államokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.