galéria megtekintése

Republikánus lap engedné el Trump kezét

2 komment


Kőműves Anita
NOL

A véleménycikkeiben konzekvensen konzervatív és republikánus The Wall Street Journal annyira szeretné, ha kedvenc pártja visszavenné a Fehér Házat, hogy ennek érdekében még Donald Trump kezét is elengedné.

A WSJ szerint most már lassan ideje sem marad arra Trumpnak, hogy megemberelje magát
A WSJ szerint most már lassan ideje sem marad arra Trumpnak, hogy megemberelje magát
Carlo Allegri / Reuters

Vagy emberelje meg magát szeptember elejéig az ingatlanmilliárdos és legyen belőle rendes jelölt, vagy lépjen le és adja át a lehetőséget alelnökjelöltjének, Mike Pence indianai kormányzónak - írja a lap tegnapi szerkesztőségi véleményében. A republikánusoknak pedig arra kell koncentrálniuk, hogy ne veszítsenek el Trump miatt szenátusi és képviselőházi helyeket.

 

A lap abból indul ki, hogy Trump a hét végén teljes pályás támadást indított a média ellen, azt állítva, hogy csak a rossz sajtója miatt nem vezet 20 százalékkal Hillary Clinton előtt. Dühének forrása pedig az, hogy az elmúlt napokban teli volt azzal az amerikai sajtó, hogy Trump belsős köre próbálja megfegyelmezni a jelöltet, ám ez nem sikerült nekik. Próbálják rávenni, hogy előre megírt szövegeket mondjon el nagygyűlésein és inkább gazdaságpolitikáról beszéljen - így hátha nem szaladna bele olyan botrányos kijelentésekbe, amelyek miatt immár két hete meredeken zuhan a népszerűsége. Az is kiszivárgott, hogy családja és közeli tanácsadói is próbálják rávenni Trumpot, hogy naponta legalább fél órát tanulmányozza a világ dolgait. Az ingatlanmilliárdos azonban inkább a kábeltévét nézi.

A WJS emlékeztet: idén minden számítás szerint a republikánus jelöltnek kellene nyernie. A gazdaság nem szárnyal és az emberek szívesen lecserlénék a Fehér Házat nyolc éve birtokló demokratákat. Trump tehát egy könnyedén megnyerhető versenyt veszít el éppen. Főleg, hogy Clinton majdnem olyan népszerűtlen, mint Trump.

A WSJ szerint most már lassan ideje sem marad arra Trumpnak, hogy megemberelje magát. Mindenki arra számított - és ezt maga Trump is mondta - hogy majd az előválasztások lezárultával minden más korábbi jelölthöz hasonlóan majd "behúzódik" középre és meggyőzi a választókat, hogy alkalmas elnöknek. Ez nem történt meg, és lassan már nem is lesz erre lehetősége, mert rohan az idő a választásokig.

A Wall Street Journal esetében a legélesebb a választóvonal a hírek és a vélemények között. Az amerikai sajtóban a két műfajt és annak szerzőit egy-egy lapon belül is nagyon szigorúan elválasztják; a WSJ az üzleti hírek egyik legmegbízhatóbb, objektív közlője. Véleményoldala viszont kifejezetten gazdasági liberális, a republikánusok és a szabad verseny támogatója. Ezért is volt meglepő, amikor néhány hete az egyik legnevesebb kolumnistájuk írta meg, hogy Hillary Clintonra fog szavazni, és az is, hogy most a lap szerkesztőségi álláspontban szólítja fel Trumpot a változásra - vagy távozásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.