galéria megtekintése

Rengeteg holttest nincs meg

12 komment

NOL

Amerikai hírszerzési információk szerint a Malaysia Airlines MH17-es járatát tévedésből kijevi kormány ellen lázadó kelet-ukrajnai szeparatisták lőtték le, de Oroszország közvetlen érintettségére nincs bizonyíték. A szeparatisták kreatív helyszínelők voltak.

Helyi idő szerint szerda délelőtt 11-kor (magyar idő szerint tízkor) Ukrajna második legnagyobb városából, Harkovból felszállt az első C130 Hercules repülőgép Eindhoven felé, rajta a csütörtökön Donyeck megye felett lelőtt polgári utasszállító repülőgép, az MH17-es áldozatainak a földi maradványaival. A holttesteket – az első ötvenet – fakoporsókban helyezték el a holland városig tartó útra, ahol délután négykor Mark Rutte miniszterelnök Vilmos Sándor királlyal és Maxima királynéval az oldalán fogadja őket.

A zuhanás helyszínén. A szeparatistákkal még alkudozni kell
A zuhanás helyszínén. A szeparatistákkal még alkudozni kell
Maxim Zmeyev / Reuters

Hollandiában ma nemzeti gyásznapot hirdettek, az elsőt 1962. november 28., Vilma királynő halála óta. Gyászol a közösségi média is, aminek a jeleként sokan egy egyszerű fekete négyzetet illesztettek a profilképük helyére, de a #bringthemhome hashtag és a követelések ellenére nem valószínű, hogy szerdán még egy repülőgép elindul Harkovból Eindhovenbe.

 

Hollandiának 193 állampolgára halt szörnyet az MH17-es zuhanásakor. Hogy a helyszínen – a donyecki Torez, Sahtyarszk és Szizsne körzetében – a 298-ból végül hány holttestet emeltek ki a roncsok közül, az mostanáig nem világos. Hivatalos ukrán bejelentések 282 holttestről és 87 testrészről szóltak, de a nemzetközi törvényszéki szakértői csoport vezetője, a holland Jan Tuinder azt mondta, hogy mindössze 200 holttest volt azon a vonaton, amely három hűtővagonnal futott be Torezből Harkovba kedden. A vonat 17 óra alatt tette meg a 305 kilométeres utat. A zuhanás helyszíne a szeparatisták ellenőrzése alatt áll, akik csak napok múltán engedték be az ukrán mentőegységeket és az EBESZ-megfigyelőket a területre. Tuinder szerint mivel még hevernek holttestek szerteszét, a nemzetközi szakértői csoportnak nincs más választása, mint elmenni értük és alkudozni a szeparatistákkal.

A szeparatisták egyébként kreatív helyszínelők voltak, és láthatóan takarítottak a bizonyítékok között. Michael Bociurkiw, az EBESZ-megfigyelők szóvivője mesélte, hogy a pilótafülkét egy motoros fűrésszel kettévágták, és az egyiket elszállították, elvitték a géptörzset, és hozzányúltak az MH17-es legnagyobb egészben maradt darabjához, a hátsó részéhez is. Önként kínálkozik a kérdés, hogy mit akartak eltüntetni – firtatta az okokat a szóvivő.

Haarkovban ceremoniális keretek között vettek búcsút az áldozatoktól
Gleb Garanich / Reuters

A merénylet miatt Hollandia háborús bűn elkövetésének a gyanújával indított vizsgálatot, az amerikai szenátus hírszerzési, külügyi és katonai bizottságának az elnöke pedig közös levelben szólította fel Barack Obama elnököt az úgynevezett Donyecki Népköztársaság terrorszervezetté nyilvánításra. A donyecki szeparatisták egy májusi népszavazás után a függetlenséget is kikiáltották a megyében. Így tett a szomszéd Luganszk is.

Az amerikai hírszerzés eközben összeállított egy jelentést, amely az eddig is ismert bizonyítékokra – lehallgatott telefonbeszélgetésekre, közösségi médiában megjelent bejegyzésekre – hivatkozva azt állítja, hogy az MH17-est a szeparatisták lőtték le múlt csütörtökön egy szovjet gyártmányú Buk rakétával. A szeparatistákat Oroszország támogatja, de az amerikai hírszerzési jelentés szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az oroszok keze közvetlenül benne lett volna a merényletben.

Az biztos, hogy a repülőgépet egy Bukkal – ahogy a NATO-kódnevén említik, SA-11-essel – lőtték le, a rakétaüteget pedig a merénylet után az oroszországi Krasznodarba vitték. Az amerikaiak kizárják a lehetőséget, hogy a Boeing 777-est az ukrán hadsereg valamelyik Bukjával lőtték volna le. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége kiadott egy infografikát, amely szerint a rakéta szemből ment neki a repülőgépnek.

Hollandia ma nemzeti gyásznapot tart, az elsőt I. Vilma királynő 1962-es halála óta. A zászlókat félárbocra vonták
Hollandia ma nemzeti gyásznapot tart, az elsőt I. Vilma királynő 1962-es halála óta. A zászlókat félárbocra vonták
Toussaint Kluiters / Reuters

Az MH17-es fekete dobozát a szeparatisták egy maláj küldöttségnek adták át. Az adatrögzítőt nemzetközi közreműködéssel Nagy-Britanniában a légi baleseteket vizsgáló kormányzati hatóság, az AAIB fogja felnyitni. Hogy a rajta szereplő információkból mennyit hoznak nyilvánosságra, az a vizsgálatot vezető hollandokon múlik.

Az Európai Unió új szankciókkal fenyegeti Oroszországot a merényletben és általában az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Bár a külügyminiszterek keddi csúcsán új büntetőintézkedésekről nem született döntés, és az eddig szankciókkal sújtott orosz közéleti személyiségek és cégek listájára sem írtak fel új neveket, a Telegraph írja, hogy a Kremlhez közel álló oligarchák már menekítik a pénzüket Nagy-Britanniából. David Cameron brit miniszterelnök hivatala, a Downing Street 10. egyelőre nem árulta el, hogy az oligarchák közül kikre vonatkoznának a büntetőintézkedések, nehogy azonnal eltüntessék a vagyonukat a szigetországból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.