Rendőrökre támadt egy iszlamista férfi Franciaországban

Megöltek francia rendőrök szombaton egy férfit az ország nyugati részén található Joué-les-Tours rendőrörsén, aki késsel támadt rájuk, miközben azt kiabálta, hogy Allah Akbar.
A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege szerint ez a Szíriában és Irakban ismert "Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportnak a rendfenntartó erőket célzó támadási módjára emlékeztet".

A késsel felfegyverkezett férfi délután hatolt be a rendőrösre, a recepción ülő rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, mielőtt azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték - közölte a belügyminisztérium.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter elítélte a "durva támadást", és üdvözölte "a jelen lévő rendőrök hidegvérét és professzionalizmusát".

A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben, és az ügyészég szerint "a jogos önvédelem minden bizonyítéka" rendelkezésre áll a támadó lelövésének indoklására.

Az 1994-ben Burundiban született támadó - akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel - "attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrse, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar".

A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.

"A nyomozók azt feltételezik, hogy a radikális iszlamizmus által motivált, rendőrök elleni merénylet történt" - hangsúlyozták rendőrségi források.

Az ügyben terrorizmussal kapcsolatos, bűnszövetkezetben elkövetett emberölési kísérlet gyanújával indult eljárás.

Az Iszlám Állam arra buzdítja a dzsihádra jelentkezőket, hogy amennyiben nem áll módjukban a "dzsihád földjére" utazniuk, indítsanak támadásokat "hitetlenek", katonák, rendőrök vagy éppen civilek ellen. A dzsihadista csoport a nemzetközi koalíció Irakban indított légi csapásaikor célpontként jelölte meg Franciaországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.