Szükségállapot Spanyolországban

Drámai helyzet alakult ki szombat hajnalra a spanyolországi repülőtereken, ahol hadsereg egységei vették át a forgalom irányítását, mivel a légiirányítók túlnyomó többsége beteget jelentve spontán sztrájkba lépett.

A kormány hadat üzent a sztrájkolóknak. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök hajnali nyilatkozatában a sztrájkoló légiirányítókat letartóztatással fenyegette meg, ha szombat reggelig nem veszik fel a munkát. A miniszterelnök kora reggelre rendkívüli ülésre hívta össze a kabinetet, amely nem sokkal ezután ki is hirdette a szükségállapotot.

Drámai helyzet alakult ki szombat hajnalra a spanyolországi repülőtereken, ahol hadsereg egységei vették át a forgalom irányítását
Soldiers from the UME, emergency military unit, stand amongst stranded passengers at Madrid's Barajas airport after flights were cancelled due to a massive walkout of air traffic controllers in Madrid December 4, 2010. Spain's government said on Saturday it considered declaring a "state of alert" if air traffic controllers did not return to their posts following a mass walk-out. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: TRANSPORT POLITICS EMPLOYMENT BUSINESS)

Alfredo Perez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes a példa nélküli intézkedést részletezve elmondta: az ellenőrök ennek alapján kötelesek felvenni a munkát és ha nem teszik, a katonai büntetőtörvénykönyv alapján kerülnek vád alá, ami börtönbüntetést vonhat maga után. Az ügyészség máris vizsgálatot indított ellenük, a rendőrség pedig megkezdte személyi adataik összegyűjtését. A spanyol légtér vasárnapig zárva lesz - mondta Rubalcaba, de hozzátette: ha a helyzet előbb normalizálódik, előbb kinyithat.

A légiirányítók pénteken kezdődött, előre be nem jelentett sztrájkja miatt a légügyi hatóságok már korábban bezárták Madrid, Barcelona, valamint több más város repülőterét, és bezárt a Baleári-szigeteken Palma de Mallorca, Ibiza és Menorca, továbbá a Kanári-szigetek repülőtere is.  A hatóságok közlése szerint legkevesebb 330 ezer utast sújtott a sztrájk, azaz ennyien kényszerültek rendkívüli várakozásra. Péntek hajnalig mintegy 2000 járat esett ki. A  mallorcai repülőtéren több ezer utas ülősztrájkkal tiltakozott a kényszerű veszteglés ellen, és szinte mindenütt a légiirányítók elbocsátását követelték. 

A repülőtereken kialakult drámai helyzet enyhítése érdekében döntött úgy hajnalban a kormány, hogy a hadseregre bízza a repülőterek irányítását az egész országban. A belügyminiszter - aki egyben a miniszterelnök-helyettes is - közölte: a hadsereg több repülőtér irányítótornyában átvette az irányítást. Bejelentése szerint a védelmi minisztérium, elsősorban a vezérkari főnök hoz majd meg minden döntést a repülőterek működtetése, a forgalom irányítása, illetve ellenőrzése érdekében.

Az egyik legnagyobb spanyol légitársaság, az Iberia például péntek este közölte: egyelőre legalább szombat délig valamennyi madridi járatát törölte.  A helyzet súlyosságára utal, hogy Spanyolország a szokásosnál hosszabb hétvége előtt áll, az országban ugyanis hétfőn nemzeti ünnep lesz. Kora hajnali hírek szerint a hatóságok rendkívül kemény fellépése már meghozta az első apró eredményeket és egyes repülőtereken néhány sztrájkoló légiirányító ismét felvette a munkát.

A spanyol légiirányítók hosszú ideje tárgyalnak a bérekről, a munkakörülményekről és a  juttatásokról, a tárgyalások azonban eddig nem jártak eredménnyel. A hirtelen sztrájkhoz szakértők szerint hozzájárult az is, hogy a kormány a napokban új rendelettel szabályozta munkaidejüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.