Rendkívüli állapotot hirdettek Szerbiában az árvíz miatt

Kiöntött a Déli-Morava folyó hétfőn Dél-Szerbiában, a hóolvadás miatt egyre több települést fenyeget árvízveszély, több helyen rendkívüli helyzetet hirdettek – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Az RTS szerint jelenleg tíz településen van rendkívüli helyzet a dél- és kelet-szerbiai folyók áradása miatt. Földcsuszamlások fenyegetik azokat a területeket is, ahol már visszatért medrébe a hétvégén kiöntött Toplica folyó.

Fennáll a veszélye annak is, hogy az ország délkeleti részén ismét megnő a vízállás az esőzések és a Kopaonikon található 40 centiméteres hó olvadása miatt.

A Déli-Morava vízszintje óránként két centiméterrel emelkedik. A folyó völgyében fekvő termőföldek egyelőre képesek elnyelni az óriási vízmennyiséget, ha azonban továbbra is ilyen mértékben nő a vízszint, veszélybe kerülnek az utak és a lakóházak is.

Predrag Marics, a szerb belügyminisztérium válságstábjának vezetője kiemelte, hogy a következő napok kritikusak lehetnek azokon a területeken is, ahol már visszatért a folyó a medrébe. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az esőzések azért okozhatnak ekkora károkat, mert az utóbbi néhány évtizedben senki nem tisztította a csatornákat, és nem építettek újabb vízelvezetőket.

Közlése szerint most a Kruseváchoz közeli Djunis faluban a legkritikusabb a helyzet, ahol 25 családot fenyeget az árvíz.

Jelenleg 750 háztartás van áram nélkül, több helyen még mindig nincs víz, mert a folyók elárasztották a kutakat is, így ezekre a helyekre tartálykocsikat küldenek.

Vasárnapig 440 embert mentettek ki az elárasztott területekről, sérültek nincsenek – tette hozzá Marics. A szerb hidrometeorológiai intézet szerint a Száva és a Nagy-Morava folyók vízszintje növekszik még a következő néhány napban, a Duna és a Tisza vízállása azonban stagnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.