galéria megtekintése

Magyar lobbi Washingtonban: rendelésre csúsztatnak

9 komment


Kőműves Anita

Csúsztatásokkal teli dokumentumokkal dolgozik a magyar kormány lobbistája, Connie Mack alvállalkozója Washingtonban. Hazánk NATO-szerepvállalását a Levick nevű cég Szekeres Imre egykori szocialista honvédelmi miniszter képével illusztrálta.

Vonatba zárva. Egy bicskei pillanat. Egy példa a kormány „óriási együttérzésére
Vonatba zárva. Egy bicskei pillanat. Egy példa a kormány „óriási együttérzésére"
Veres Viktor / Népszabadság

Magyarország határait nyolc hónap alatt több mint 390 ezer migráns lépte át, közülük kétszázezren illegálisan. Ez olyan, mintha ugyanennyi idő alatt 6,5 millió illegális bevándorló érkezett volna az Egyesült Államokba – egyebek mellett ez is olvasható abban a dokumentumban, amelyet október végén a magyar kormány nevében terjesztett be Washingtonban a Levick kommunikációs­ cég. Az információs anyag készítői jól tudták, hogy az amerikaiaknak az illegális bevándorlással könnyen elmagyarázhatják a menekültválságot, csak azt felejtették el hozzátenni, hogy a migránsok nem maradtak hazánkban, hanem tovább indultak Nyugat-Európa felé.

A washingtoni Levick lobbicég, mint azt lapunk szombati számában megírtuk, a magyar kormánynak is dolgozik január óta, ezért havi húszezer dollárt, azaz közel 5,5 millió forintot kap. Az 1938-ban a náci propaganda miatti félelem idején hozott úgynevezett FARA-törvény értelmében a külföldi kliensnek dolgozó lobbistáknak a terjesztéstől számított 48 órán belül le kell adniuk propagandaanyagaikat az amerikai igaz­ságügyi minisztériumban. Lapunk kikérte a tárcától a Levick által leadott anyagokat. Három dokumentumot, hét oldalt kaptunk.

 

Az októberben beadott papír a menekültválsággal foglalkozik. A szöveg hangsúlyozza: Magyarország elkötelezett a nyugati értékek és a NATO iránt, segít az Iszlám Állam elleni harcban, és „annak ellenére, hogy az Oroszország elleni szank­ciók ártottak a magyar gazdaságnak, a miniszterelnök hajthatatlan maradt, erős támogatásáról biztosítva a Nyugat az irányú törekvéseit, hogy megbüntesse Oroszországot felelőtlen magatartása miatt Ukrajnában."

A következő oldalon azt írják, „a számok alapján több migráns próbál bejutni az EU területére Magyarországon keresztül, mint a görög vagy az olasz úton át", de az kimarad, hogy az úgynevezett „balkáni út" első állomása Görögország, és az ott partot ért migránsok indulnak Magyarország felé, azaz, a „görög" és a „magyar út" voltaképpen ugyanaz.

A Rendkívüli Humanitárius Válasz cím alatt azt írják: a magyar kormány és a lakosság a migránsokat

„óriási együttérzéssel és méltósággal kezelte",

annak ellenére, hogy korlátozott anyagi és infrastrukturális források álltak rendelkezésre. A dokumentumban rögzítik: „Budapest segítő központokat állított fel a legfontosabb vasútállomások mellett, hogy olyan alapvető szükségletekkel lássa el a migránsokat, mint víz, étel, orvosi ellátás, meleg takarók, fürdési lehetőség és fűtés." Itt feltehetően a tranzitzónákra gondolnak, ám azt nem közölték: a felsorolt szolgáltatásokat főként a következő mondatban említett több ezer önkéntesnek köszönhetik a menekültek.

A június közepén benyújtott két lobbianyag is hazánk nyugati elkötelezettségét hangsúlyozza. A Magyarország: Amerika kulcsfontosságú szövetségese, amely osztozik a nyugati értékekben című háromoldalas, színes anyag olyan, mintha az amerikai diplomaták által évek óta emlegetett „aggodalmakra" pontról pontra adott válasz lenne.

Egy olyan ország jelenik meg benne, amelyik keleti nyitás helyett épp elkötelezetten próbálja magát függetleníteni az orosz energiaforrásoktól, részt vesz a terrorizmus elleni harcban, keményen lecsap a korrupcióra, ahol több tízezer civil szervezet szabadon működhet és ahol az újságok nyíltan kritizálhatják a kormányt.

Rendőri razzia az Ökotársnál 2014 szeptemberében – a kormány lobbistái szerint a civilek szabadon dolgoznak hazánkban
Rendőri razzia az Ökotársnál 2014 szeptemberében – a kormány lobbistái szerint a civilek szabadon dolgoznak hazánkban
Veres Viktor / Népszabadság

A választások szabadok, lehet „megtorlás vagy korlátozás nélkül" tüntetni, és „egyetlen egy újságíró sincs börtönben" – írják büszkén. A terrorizmus elleni harcot két, Irakból hazatérő magyar katonákat ábrázoló képpel is illusztrálják. Apró szépséghiba csupán, hogy ehhez nem sikerült fideszes honvédelmi minisztert találni, a fotón ugyanis Szekeres Imre látható, aki 2006 és 2010 között a szocialista kormány honvédelmi minisztere volt.

A harmadik, szintén júniusban leadott dokumentum egy válogatás amerikai kutatóintézetek munkáiból. A szerzők idézik a Carnegie Europe tanulmányát, mely szerint a Nabucco-vezeték lefújása és az, hogy az EU-nak nincs koherens energiapolitikája, a Gazprom pozícióit, így Moszkva befolyását növeli Kelet-Európában. A Lexington Institute-tól egy olyan idézet szerepel, mely szerint nehéz lesz Moszkva hatalmát megtörni Kelet-Európában a térség energiafüggősége miatt, ám ha ez sikerül, annak „felbecsülhetetlen" haszna lesz. Az Atlantic Counciltól választott idézet azt veti fel, hogy Európa az orosz nukleáris fűtőanyagoktól is függ, és ennek a helyzetnek a megszüntetése tíz vagy akár több évet is igénybe vehet. Ám a régi szovjet ­reaktorok is működnek nyugati fűtőanyaggal, hiszen 2005-ben Ukrajna tesztelte az amerikai Westinghouse-tól vásárolt fűtőanyagot, és az működött.

Minden, a dokumentumban szereplő idézet az amerikai álláspontot erősíti, azaz aggódik amiatt,­ hogy az energiafüggőséget kihasználva Moszkva egyre erősebb politikai befolyást szerez Kelet-­Európában. Elsőre furcsának tűnhet, hogy miért­ terjesztenek ilyet a keleti nyitást szorgalmazó magyar kormány lobbistái, ám washingtoni forrásaink szerint van benne rendszer. Ugyanis ha egy a térséget nem túl jól ismerő republikánus képviselőt meggyőznek arról, hogy Magyarországot orosz befolyás fenyegeti, akkor a politikus gondolkodás nélkül az ország barátja lesz – hiszen nem akar minket a támadásai­val Moszkva ölelő karjaiba kergetni, és támogatásával a Kreml orra alá is borsot tud törni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.