galéria megtekintése

„Nem ritka, hogy holttesteket és testrészeket lógatnak fel a hidakra”

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Neida csak azt szerette volna tudni, hogy rendesen evett-e aznap a lánya. A 17 éves mexikói tinédzser nem vette fel az otthoni telefont. Amikor Neida hazaért a munkából, rájött, hogy miért: a lány szobája üres volt. Október végén lesz egy éve, hogy Syama Paz Lemusnak nyoma veszett. Utoljára a szomszédok látták, amint egy kapucnis férfi kíséretében kisétált az otthonából.

Eltűnt tinédzser képét ragasztják ki Juárezben
Eltűnt tinédzser képét ragasztják ki Juárezben
Jose Luis Gonzalez / Reuters

A család ma sem érti, hogy mi történt. Syama félénk természetű volt, szabadidejét többnyire az interneten, a közösségi oldalakon töltötte. Eltűnése után anyja Syama számítógépén kezdett nyomozni. Kiderült, hetek óta zsarolták: ha nem megy el egy férfival, kiteregetik az életét, és tönkreteszik a családját. Az El Universalnak nyilatkozó Neida csak abban bízik, hogy Syama nem az ecatepeci csatornában végezte, ahol tavaly szeptemberben számos emberi maradványt találtak, köztük tucatnyi fiatal lányét.

 

A 2007 óta létező „nemierőszak-riadót” – e szerint az adott városban nagyobb eséllyel támadhatnak meg, rabolhatnak el vagy gyilkolhatnak meg nőket – csak idén nyáron adták ki Ecatepecben, amely a fővárost körülölelő és egyben a legveszélyesebbnek tartott Mexikó államban található. A figyelmeztetés jelenleg közel húsz mexikói városban van érvényben. A riadókat azért is rendelték el, mert az utóbbi időben jelentősen megugrott az eltűnések és halálesetek száma. A Reuters szerint 2007 és 2012 között országszerte 155 százalékkal nőtt a nők elleni gyilkosságok száma.

A téma egyik szakértője, Dawn Paley azonban úgy véli, hiába népszerű „a nőkre vadászó sorozatgyilkos” narratívája, a probléma összetettebb. Egyesek emberkereskedőknek esnek áldozatul, másokat drogkartellek hálóznak be, sokakat pedig a párjuk bántalmaz.

Dawn Paley
Dawn Paley

– A társadalom egészében nőtt az erőszak, ezzel arányosan növekedett a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma is. Az elmúlt tíz évben több mint duplájára nőttek a férfiak elleni gyilkosságok is. Ez egyrészt a drog elleni harcnak és a bűnözők elleni katonai műveleteknek köszönhető. Fontos megjegyezni, hogy sok esetben családon belüli erőszak vezet a gyilkossághoz. Erről csak nagyon keveset beszélnek itt – mondja a Népszabadságnak Mexikóvárosból a kanadai születésű kutató, aki jelenleg a dél-mexikói Pueblai Egyetemen végzi doktori tanulmányait. A Drog, háború, kapitalizmus című könyvében Paley kiemeli, hogy a kegyetlen gyilkosságokat a mexikói bűnszervezetek taktikai eszközként is használják a lakosság megfélemlítésére. – Juárezben nem ritka, hogy holttesteket és testrészeket lógatnak fel a hidakra. Ott, ahol az átlagemberek nap mint nap elmennek. Ez nagyon erőteljes üzenet – mondja Paley.

A hatóságok látszólag tehetetlenek, sőt, a korrupt rendőröknek és politikusoknak gyakran részük van a bűntényekben vagy azok eltussolásában. Máig nem tudni, hogy ki a felelős 43 ayotzinapai diák tavalyi eltűnéséért és meggyilkolásáért. Annyi biztos, hogy egy helyi drogbandán kívül a korábbi igualai polgármesternek és több rendőrnek is köze volt hozzá. Paley szerint az elmúlt tíz évben a korábbi elnök, Felipe Calderón által indított és az Egyesült Államok által támogatott drogellenes háború is sokat rontott a közbiztonságon. Az érintett régiókba katonákat küldtek, hogy leszámoljanak a bűnözőkkel, de az összecsapásoknak sok civil áldozata is volt.

– A közelmúltban nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy azokban a régiókban, ahol a hatóságok speciális műveleteket hajtottak végre, jelentősen nőtt a gyilkosságok száma. Juárezben akkor csökkentek drasztikusan a számok, amikor a több ezer fős szövetségi erő elhagyta a várost – mondja Paley.

Ecatepecbe egyelőre nem vonultak katonák, Syama Paz Lemus családja azonban aligha bízik a hatóságokban. Amikor értesítették a rendőröket, hogy kiskorú lányuknak nyoma veszett az ország egyik legveszélyesebb régiójában, azt mondták, várjanak türelemmel, csak 72 óra elteltével tudnak nyomozást indítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.