Rekordösszegű támogatást adnak a britek Szíriának és térségének

Morális kötelesség a szír menekültek befogadása - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol és David Cameron brit kormányfő közös sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytattak Madridban pénteken.
"Része az európai örökségünknek az emberi jogok védelme, a szabadság védelme, az üldözöttek befogadása. Minden európainak morális kötelessége ezt megtenni" - fogalmazott a spanyol miniszterelnök, aki hangsúlyozta: mindenkit befogadnak, akit megillet a nemzetközi menedékjog, és meggyőződése, hogy a többi tagállamban is így tesznek majd, hiszen Európa nem utasíthatja el semmilyen módon ezeket az embereket.

A kormány ezért pénteken létrehozott egy tárcaközi bizottságot, amelynek feladata, hogy felvegye a kapcsolatot az ország autonóm közösségeivel, a helyi önkormányzatokkal és a menekülteket ellátó szervezetekkel, így felmérve a lehetőségeket - mondta.
A politikus örvendetesnek nevezte, hogy a dél-európai országban elindult egy kezdeményezés a menekülteket befogadó városok hálózatának létrehozására.

Mariano Rajoy felhívta a figyelmet arra, hogy véget kell vetni annak az uniós politikai gyakorlatnak, miszerint egy problémával akkor néznek szembe, amikor már nagyon nehéz a megoldás.

A két politikus egyetértett abban, hogy a krízis kezelésére átfogó európai politikára van szükség, amely a gyökerénél oldja meg a problémát, vagyis azokban a háborús országokban, ahonnan most menekülnek az emberek.

David Cameron bejelentette: Nagy-Britannia 100 millió fonttal (42,8 milliárd forint) járul hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz Szíriában és a környező országokban. Ezzel összesen egymilliárd font (428 milliárd forint) pénzügyi támogatást nyújt a térségben, amely a legnagyobb ilyen összeg az ország történetében, és a többi állam nyújtotta hozzájáruláshoz képest is - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel a pénzzel az emberek szenvedését kell enyhíteni.

Mint mondta, a felajánlott összegből 60 millió fontot (25 milliárd forint) kap Szíria, a többit Törökország, Jordánia és Libanon között osztják szét. Ezen kívül több ezer menekültet fognak befogadni, akiket a Szíria körül létesített ENSZ-menekülttáborokból szállítanak majd Nagy-Britanniába, így garantálva biztonságos megérkezésüket.

A két kormányfő között szóba került az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló jövő évi népszavazás, ezzel kapcsolatban Mariano Rajoy azt mondta: Spanyolország azt szeretné, hogy a szigetország továbbra is közösség része maradjon.

A közelgő katalán választásokkal kapcsolatos véleményét firtató újságírói kérdésre válaszolva David Cameron beszélt arról, hogy ha Katalónia különválna Spanyolországtól, akkor nem lenne része az Európai Uniónak, és ugyanúgy az elejétől kellene kezdenie a csatlakozási folyamatot, mint bármelyik másik önálló államnak.

Katalóniában szeptember 27-én tartanak parlamenti választásokat, de a függetlenséget támogató pártok bejelentették: ha ők nyernek, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot Spanyolországtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.