Bevette a marihuána a cseh patikákat

Több prágai gyógyszertárban, valamint a morvaországi Uherské Hradistén kizárólag orvosi vényre szerdától már árusítják a kenderből előállított gyógyszereket.
Az erős, olykor szinte elviselhetetlen fájdalom csillapítására szolgáló pirulákat onkológus, neurológus, reumatológus vagy pszichiáter írhatja fel, egy-egy páciensnek havonta legfeljebb 30 grammot. Egy gramm 300 cseh koronába (hozzávetőleg 3300 forint) kerül. 

A cseh egészségügyi biztosítók egyelőre semmit sem térítenek ebből az összegből. A marihuána-alapú gyógyszer forgalmazásáról rendelkező törvényt még tavaly áprilisban fogadták el Prágában, ám az árusítás elsősorban a behozatallal megbízott cégek kiválasztásának nehézségei miatt, továbbá azért késett, mert ezeket a vényeket csupán elektronikusan lehet felírni, a szükséges online kapcsolatot azonban csak most építik ki a gyógyszertárak.

Cseh szakértők szerint ezeket a gyógyszereket egyebek között daganatos betegségek, reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más kór okozta fájdalmak enyhítésére fogják alkalmazni. Az előállításokhoz szükséges kendert belátható időn belül, szigorú feltételek mellett, csehországi cégek is termeszthetik majd, de az engedélyekhez szükséges törvénytervezet még nem készült el.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az árusítás kizárólag gyógyászati célokat szolgál, semmiképpen sem jelenti a marihuána legalizálását. Ebben viszont az intézkedés ellenzői kételkednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.