Rasszista kiszólás miatt állították le a kivégzést

A fellebbezést benyújtó védőügyvédek szerint az afroamerikai Duane Buck büntetőperében egy szakértőként meghallgatott pszichológus azt mondta, a feketék hajlamosabbak az erőszakos cselekményekre.

Leállíttatta az amerikai legfelsőbb bíróság egy Texas állambeli afroamerikai férfi kivégzését, mert a fellebbezést benyújtó védőügyvédek szerint a büntetőperben fajra vonatkozó kérdés is elhangzott.

A 48 éves Duane Buckot egy 1995-ben Houstonban elkövetett kettős gyilkosság miatt ítélték 1997-ben halálra.

Az ítéletet a Texas állambeli Huntsville börtönében, helyi idő szerint csütörtök este hajtották volna végre méreginjekcióval, de a szövetségi legfelsőbb bíróság ezt meghatározatlan időre felfüggesztette.

Buck ügyvédei amiatt fellebbeztek, hogy a per során egy szakértőként meghallgatott pszichológus azt állította, a feketék hajlamosabbak erőszakos cselekményeket elkövetni, ha kiengedik őket a börtönből.

Buck ügyvédei Rick Perry texasi kormányzóhoz is fellebbezést nyújtottak be, de a legfelsőbb bíróság lépése miatt neki most semmit sem kell tennie. A republikánus Perry támogatja a halálos ítéletek alkalmazását, 11 éves hivatali ideje alatt Texasban 235 elítélt gyilkoson hajtották végre ilyen ítéletet - a szövetségi államok közül messze itt végezték ki a legtöbb embert. Perry szeretne pártja elnökjelöltje lenni, ezért lépéseit most nagyobb figyelemmel követi az amerikai közvélemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.