Rátámadtak az „idegen” magyar diákra Máltán

A magyar, de jelenleg Máltán tanuló Daboma Jack egy máltai buszmegállóban a vele együtt várakozókat próbálta rávenni, hogy álljanak sorba, mikor egy nő leköpte és pofon vágta azt kiabálva, hogy menjen vissza az országába. Ezek után a kiérkező rendőrök a fiút fogták le és bilincselték meg.

Times of Malta beszámolója szerint Daboma, aki feleségével állt a megállóban, egy óra várakozás után vetette fel a közel kétszáz fős tömegnek, hogy alkossanak egy sort, mert így nem haladnak. Az emberek egy része segített neki és együtt próbáltak valamilyen rendet kialakítani.

Egy a sorban álló máltai nő azonban a szemtanúk szerint odament a férfihoz és rákiabált. „Menj vissza az országodba! Menj vissza az országodba!” - majd kétszer arcon köpte. A megjegyzése a lap feltételezései szerint arra vonatkozott, hogy Daboma fekete.

A megdöbbent férfi kérése ellenére a rendőrség nem tett semmit. A nő ismét odament a hozzá és ezúttal pofon is vágta. Daboma ekkor kezdett kiabálni és rendőrt hívni, hogy intézkedjen a rasszista támadás miatt. A helyszínre érkező rendőrök azonban ők fogták le és bilincselték meg, míg a nő elmenekült.

A szemtanúk azonnal szóltak, hogy Daboma ártatlan és nem ő okozta a felbolydulást.

„Hova menjünk vissza? Európai uniós polgárok vagyunk!” - mondta a Times of Maltanak Dobama felesége, aki szemtanúja volt a jelenetnek.

A belügyminisztérium utasította a rendőrséget, hogy tartson belső vizsgálatot az eset kapcsán. A Nacionalista Párt közleményben ítélte el a támadást, hozzátéve, hogy soha nem engednék, hogy bárkit bőrszíne vagy hovatartozása miatt hátrányos megkülönböztetés érjen. Támogatták ugyanakkor a rendőrségi vizsgálatot, hogy a lehető leghamarabb kiderüljön az igazság és lépjenek fel a bűnösökkel szemben.

Az Aditus nevű nonprofit szervezet egy, a rendőrségnek címzett levelet osztott meg a Facebook-oldalán. Arra biztatja az embereket, hogy másolják le és küldjék el annak reményében, hogy az ügy minél nagyobb nyilvánosságot kap. Várják a fejleményekkel kapcsolatos posztokat is. 

A helyi zöld párt, az Alternattiva Demokratika közleményében azt írja, hogy az esetet Málta békeszerető és demokratikus lakosságának többsége mélyen elítéli. „Nem tűrjük az olyan rendőröket, akik a bőrszín alapján tartóztatnak le embereket. Reméljük, hogy minél hamarabb kiderül az igazság.” 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.