galéria megtekintése

Raportra hívta Orbánt az Európai Parlament elnöke

Martin Schulz Pozsonyban találkozni akar Orbán Viktorral, hogy magyarázatot kérjen a miniszterelnök "brüsszeli cseleket" emlegető megjegyzésére. Az Európai Bizottság nem lát okot Magyarország szankcionálására.

Lapunk kérdésére az Európai Bizottság szóvivője, Alexander Winterstein nem kívánta kommentálni Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését, mi szerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az Európai Unióból a menekültekkel való bánásmód, a médiaszabadság és a bírói függetlenség megsértése miatt. Bizottság közeli források ugyanakkor a Népszabadságnak megerősítették, hogy a testület nem lát okot a korábbi álláspontjának felülvizsgálatára. Továbbra is úgy ítéli meg, hogy Magyarországon nem sérülnek rendszerszintűen a jogállami normák és az alapvető szabadságjogok, ezért nem kíván szankciókkal végződő eljárást indítani a budapesti kormány ellen, ahogy azt például Lengyelország esetében megtette.

Megkerestük Jean Asselbornt is, azonban a külügyminisztert — aki szóvivője társaságában kedden Moszkvába utazott — egyelőre nem sikerült elérnünk.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Asselborn interjújára reagálva "kioktató, nagyképű és frusztrált" figurának nevezte luxemburgi kollégáját, aki "rendes nihilistaként" fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán. Szijjártó Juncker bizottsági elnököt sem kímélte, amikor úgy fogalmazott: az "adóoptimalizálás" hazájából érkező Asselborn és Juncker beszél közös teherviselésről, "de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország".

 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke már felvette a kapcsolatot Orbán Viktorral, hogy tisztázza a magyar miniszterelnök parlamentben elhangzott kijelentéseit. Az EU 27 tagállami vezetőjének pénteki pozsonyi találkozóján pedig közvetlenül is magyarázatot kér az elhangzottakról — tájékoztatta lapunkat Giacomo Fassina, az EP elnök szóvivője.

A kormányfő hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy ha Brüsszel nem boldogul a nemzetállamokkal, akkor majd "boldogul a baloldali városokkal", vagyis ott fog létrehozni "migránstelepeket".

Martin Schulz magyarázatot követel Orbán Viktortól
Martin Schulz magyarázatot követel Orbán Viktortól
Reuters

A miniszterelnök Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének egy márciusi interjújára utalt, amelyben a német szociáldemokrata politikus kifejtette: Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket, ilyen például

"Szeged, egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki Schulz tavaly áprilisi budapesti és szegedi látogatásának egyik szervezője és résztvevője volt, lapunkkal közölte: a szegedi megbeszéléseken szó sem esett menekültek befogadásáról.

Európai uniós tisztségviselők megütközve fogadták a magyar kormányfő "brüsszeli cselekre" vonatkozó kijelentéseit. A lapunk által megkeresett, névtelenül nyilatkozó illetékesek egyszerűen nem értették a magyar miniszterelnök állításait. "Az európai jogszabályokat a tagállamoknak kell végrehajtaniuk — szögezték le. "Brüsszelben nem régiók vagy városok, hanem kormányok képviselői hozzák a törvényeket, együtt az Európai Parlamenttel. A menekültek unión belüli kötelező elosztásáról rendelkező határozatot is a tagállamok hagyták jóvá. Brüsszel nem szól és nem is szólhat bele abba, hogy az egyes országokon belül hová telepítik le a bevándorlókat". Mint forrásaink közölték, ugyanez vonatkozik a reform előtt álló ún. dublini jogszabályra is, amelynek alapján a bevándorlókat abban a tagországba toloncolják vissza, ahol beléptek az EU területére.

Martin Schulz a legjobb az EP-ben, Pelczné is a listán

Az Orbán Viktor által támadott és nihilistának titulált Martin Schulz a legjobb az Európai Parlamentben, a fideszes Pelczné Gáll Ildikó 27. a VoteWatch Europe listáján.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő egyike annak az 50 európai politikusnak, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a VoteWatch Europe kutatóintézet. Az elemzés szerint az európai parlamenti képviselők közül Martin Schulznak, az EP elnökének, és Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőkének a tevékenységét értékelik a legjobbnak, a német politikust pedig Gianni Pitella olasz EP-képviselő követi. Pelczné Gáll Ildikó - aki 2014 óta az Európai Parlament alelnöke - egyetlen magyarként a 27. legbefolyásosabb európai politikusként szerepel a listán.  (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.