Rakétatalálat érte a guineai elnök otthonát

Heves tűzharc tört ki a keddre virradó éjjel Alpha Condé guineai elnök Conakryban lévő palotájánál, s az épületet eltalálta egy rakéta - közölték kedden hivatalos források és szemtanúk.

Condé pár órával a támadás után nyugalomra és éberségre szólította fel a lakosságot az állami rádióban közvetített üzenetében. Az elnök hangsúlyozta, hogy változást ígért a nyugat-afrikai országnak.

Francois Fall, az elnöki hivatal főtitkára nem sokkal a rádióüzenet előtt erősítette meg, hogy az államfő "ép és egészséges". Fall közölte, hogy a támadásban az elnöki katonai gárda legalább egy tagja életét vesztette, többen megsebesültek, az elnöki palota egy része pedig megrongálódott. Alpha Condé jelenlegi tartózkodási helyéről nem érkeztek információk.

A lövöldözés hajnalig folytatódott. Egyelőre nem tudni, kik felelősek a támadásért, illetve hogy pontosan hány áldozata van az incidensnek. Egy neve elhallgatását kérő forrás elmondta: az elnöki gárda lezárta a belvárosba vezető November 8-a hidat, és az arra haladó gépjárműveket ellenőrzik.

A tűzharc néhány hónappal az elnök decemberi beiktatását követően tört ki. Alpha Condé a nyugat-afrikai ország első demokratikusan megválasztott államfője, nevéhez fűződik a biztonsági és védelmi szektor átalakítása.

Guineában - ahol korábban több katonai puccs történt - tavaly novemberben tartották az első szabad választásokat, fél évszázaddal azután, hogy az ország függetlenné vált Franciaországtól. A választás győztese Alpha Condé lett, de a főváros nem sokkal azután etnikai zavargások színtere lett. Az elnök támogatói - akik Condéhez hasonlóan a malinke etnikumhoz tartoznak - csaptak össze a választáson vesztes Cellou Dalein Diallót támogató fulbékkal.

Az incidens kialakulásához nagyban hozzájárulhatott, hogy Condé tisztán malinke többségű kormányt alakított, az országot sújtó szegénység pedig nem enyhült. Az elnök kapcsolata meglehetősen feszült a hadsereggel, legutóbb 2008-ben avatkoztak be a fegyveres erők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.