Rakétakísérletre készül Észak-Korea?

Észak-Korea újabb kísérletre készül legnagyobb hatótávolságú rakétájával. Legalábbis ezt állítják amerikai és dél-koreai hírszerzési források. Phenjan a napokban Szöult hibáztatva bejelentette a kétoldalú együttműködés leállítását.

Amerikai és dél-koreai hírszerzési források szerint Észak-Korea újabb kísérletre készül legnagyobb hatótávolságú rakétájával. A Yonhap dél-koreai hírügynökség és a Szankei Simbun című japán lap is olyan értesüléseket közölt, hogy vasúton szállítottak rakétára emlékeztető tárgyat a nyugati parton lévő dongchang-ni új rakétakilövő bázisra. Sőt ott már meg is kezdték volna a Taepodong-2 típusú rakéta kilövésére alkalmas berendezésének az üzembe helyezését.

Díszszemle Phenjanban.
Díszszemle Phenjanban.

Phenjan egyébként a napokban a KCNA hivatalos hírügynökség által kiadott nyilatkozatban Szöult hibáztatva bejelentette a kétoldalú együttműködés leállítását. A nyilatkozat szerint a Koreai-félsziget a háború szélére sodródott.

Mint a Reuters hírelemzésében megállapította, Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy sikerrel kecsegtető támadást hajtson végre Dél ellen. Phenjan rendszerint akkor hajt végre rakéta-próbaindításokat, amikor úgy érzékeli, hogy a politikai feszültség éleződik. Elemzők szerint Phenjan most az új amerikai elnöknek címzi figyelmeztetését, mivel úgy tűnik, Barack Obama kormányzata kiemelt figyelmet fordít majd az ázsiai térségre, és ezen belül is az észak-koreai fegyverkezési program feltartóztatására.

Az AP emlékeztet, hogy Észak-Korea legutóbb 2006 júliusában hajtott végre kísérletet a Taepodong–2-es hordóeszközével, ám az a teszt kudarcba fulladt. A kilövés után a rakéta az indítóhelytől mintegy másfél kilométerre a levegőben felrobbant. A Taepodong–2 lehetséges hatótávolságát az amerikai hírügynökség 6700 kilométerre teszi, azaz sugara elérheti Alaszkát. Egy tökéletesített változata pedig akár az Egyesült Államok nyugati partvidékét is elérheti – vélte az AP-nek nyilatkozó dél-koreai szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.