Ragaszkodnak Aszad eltávolításához

A törékeny szíriai tűzszünetet arra kell felhasználni, hogy tartós békét teremtsenek, immár Bassár el-Aszad elnök nélkül – mondták az orosz elnöknek európai vezetők azon a telefonos konferenciabeszélgetésen, amelyet pénteken tartottak. Vlagyimir Putyinnal Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, David Cameron brit és Matteo Renzi olasz miniszterelnök tárgyalt.

A londoni kormányszóvivő tájékoztatása szerint elégedetten állapították meg, hogy a fegyvernyugvás, ha ingatag is, de él, ám a nyugati politikusok azt hangoztatták, hogy Aszad uralmától olyan kormányzás felé kell továbblépni, amely a Szíriában élő közösségek mindegyikének az érdekeit képviseli.

A szíriai elnök sorsa kulcsfontosságú az arab országban zajló válság enyhítése szempontjából. Oroszország és Irán mellette áll, míg a nyugati államok, Törökország és a szíriai kormányellenes lázadók a távozását szeretnék elérni. Valószínűleg a mostani telefonbeszélgetés során sem jutottak megegyezésre. Legalábbis erre utal, hogy a Putyin reakcióját firtató kérdésre a brit szóvivő azt mondta, hogy részleteiben nem vitatták meg ezt a kérdést, a tartós tűzszünet, az ellenségeskedés leállítása mellett viszont kiállt az orosz elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.