galéria megtekintése

Putyint túlélheti rendszere

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Nagy szívességet tett Amerikának Vlagyimir Putyin, Washingtonnak minden oka megvan arra, hogy hálás legyen neki. A Kreml a politikájával „megkímélte” Barack Obamát egy olyan szíriai (szárazföldi) háborútól, amely rendkívül népszerűtlen lett volna az Egyesült Államokban, ráadásul a szunnita dzsihadisták győzelmével is végződhetett volna – ezt a véleményt Walter Laqueur fogalmazta meg a lapunknak adott interjúban.

A történész Wroclawban született, 1938-ban Palesztinába emigrált, szüleit a holokausztban vesztette el. Az 1950-es évek óta Washingtonban élő, politikai kommentátorként is ismert Laqueur abból az alkalomból nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy hamarosan magyarul is olvasható lesz új, Putyinizmus – Oroszország és jövője a Nyugattal című könyve.

Putyinizmusnak Laqueur az 1917 előtti ideológia, valamint a populizmus keverékét látja. Mindez nacionalizmusban, központosított hatalomban és a pravoszláv egyházzal való összefonódásban jut kifejezésre, valamint abban, hogy az „erődöt”, azaz Oroszországot csupa ellenség veszi körül. – Ebben az „izmusban” nem annyira a névadó személyisége, identitása érdekes, hanem sokkal inkább a rendszer és az ideológia. Nem csodálkoznék, ha a rezsim túlélné Putyint – hangoztatta a 94 éves történész, aki pályafutása során több amerikai egyetemen – Brandeis, Georgetown, Harvard – tanított. A pravoszláv hitet inkább politikai vallásosságnak, mint spirituális kötődésnek tekinti.

Vlagyimir Putyin
RIA Novosti / Reuters

 

Laqueur szerint Putyin nem tartozik a legszélsőségesebb Amerika-falók közé, ám honfitársaihoz és KGB-s bajtársaihoz hasonlóan úgy nőtt fel, hogy ami jó az Egyesült Államoknak, az eleve rossz Oroszországnak. Tudja, hazája már nem szuperhatalom, az egykori Szovjetunió pozíciójához nincs visszatérés. Mégis nagy „kalamajkát” tud okozni, s ezt Nyugaton sokan még mindig nem ismerik fel.

A politikai tapasztalatait főleg a volt NDK-ban szerző egykori KGB-tiszt eredeti stratégiája arra épült, hogy az Európai Unióval kialakítandó szoros viszonnyal ellensúlyozná ki az amerikai befolyást. E számítás azonban nem jött be, az európai kormányok rájöttek, az oroszok a kőolaj- és földgázszállításból eredő függőségi viszonyt politikai célokra használnák fel.

A történész szerint Oroszország gazdasági kilátásai nem éppen biztatóak. Tavaly több mint 50 milliárd dollárt menekítettek ki a hatalmas területű, több mint 146 millió lakosú eurázsiai országból. A kőolajár világpiaci esése sem kedvez a rezsimnek, bár a globális felmelegedésnek vannak előnyei: bizonyos nyersanyagokat könnyebben lehet majd kitermelni.

Mindezzel együtt Laqueur úgy látja: az USA meggyengítését célzó putyini manőverek Oroszországot nem fogják megerősíteni, hanem inkább Kína kisebb partnerévé teszik. E perspektíva nem tölti el örömmel a csökkenő orosz népességet. Az oroszoknak Amerika messze van, Kína viszont nagyon is közel, s míg az amerikaiak nem akarnak bevándorolni Szibériába, egyre több kínai telepes bukkan fel Oroszország ázsiai részein.

Walter Laqueur
Walter Laqueur

A kérdésre, hogy hova fut ki a putyinizmus, Laqueur úgy felelt: az orosz elnök bizonyos távolságot akar tartani a Nyugattal. Az oroszok többségéhez hasonlóan azonban ő sem gondolja, hogy országa jövője Ázsiában lenne, s magukat sem tartják ázsiainak. Nyugaton sokan még mindig félreértik Oroszországot. Az európai baloldal jelentős részének, köztük a brit Munkáspárt újonnan választott vezetőjének fogalma sincs az oroszországi változásokról. Sokan 2015-ben is úgy gondolják: aki Amerika-ellenes, az automatikusan baloldali.

Orosz–amerikai csúcs New Yorkban

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka idején, jövő hétfőn New Yorkban találkozik Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A két politikus csaknem egy év után először folytat személyes eszmecserét, tavaly november óta telefonon csak háromszor beszéltek. A mostani tárgyalások középpontjában alighanem a szíriai konfliktus és a kelet-ukrajnai helyzet áll majd. (AP)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.