Putyinnak elege lett a magyar időhúzásból

Egy évvel az orosz elnök budapesti látogatása után, február 17-én Orbán Viktor Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal – írta a Magyar Nemzet. A lapunknak nyilatkozó fideszesek biztosra veszik, hogy a tárgyalások középpontjában a paksi bővítés áll. A beruházás a Magyar Nemzet szerint egyre inkább teher a magyar kormány vállán, Moszkvában pedig azt érzékelhetik, hogy Budapest húzza az időt a beruházás elkezdésével. A bővítés kapcsán a közbeszerzési szabályok betartásának ellenőrzése, illetve az esetleges tiltott állami támogatások miatt Brüsszel is vizsgálódik.

Kormányzati forrásaink megerősítették, hogy a találkozót Moszkva kezdeményezte, cáfolták viszont, hogy gyengülne magyar részről az elkötelezettség a paksi megaprojekt megvalósítására. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában, hogy fél éven belül Magyarország lehívhatja és le is fogja hívni az erőmű építésére folyósítandó 10 milliárd eurós orosz hitel első részletét. A miniszter a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatos brüsszeli vizsgálatok jelentőségét igyekezett kisebbíteni, és az általa elmondottakból az derült ki, a magyar kormány kész akár az Európai bíróságon megvédeni az igazát.

Májusban az orosz elnök burkoltan már megfenyegette Budapestet és Brüsszelt. Putyin azt mondta, ha az unió arra kényszerítené hazánkat, hogy utasítsa vissza a paksi bővítésről szóló együttműködést, az károsan érintené Magyarország nemzeti érdekeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér