galéria megtekintése

Putyinistákkal kezdtek barátkozni, most áll a bál

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.


Fenes Gábriel
Népszabadság

Alkotmányos válság közepébe csöppent múlt héten Portugália, miután Aníbal Cavaco Silva elnök tulajdonképpen megtiltotta, hogy a parlamentben összességében többséget szerzett baloldali és megszorításellenes pártok kormányt alakítsanak.

„A demokratikus Portugália negyven éves történelmében egyszer sem fordult elő, hogy egy kormány működése az Európa-ellenes erők támogatásától függött volna. Olyan pártokétól, amelyek a lisszaboni szerződés hatályon kívül helyezésével, a monetáris unió szétszedésével, a NATO-ból és az eurozónából történő kilépéssel kampányolnak" – mondta a portugál elnök, aki az eddig kormányon lévő, Pedro Passos Coelho vezette Portugália Előre (Portugal à Frente) jobbközép pártszövetségre bízta kormányalakítás lehetőségét, amely az október 4-ei választásokon a legtöbb szavazatot kapta. A 37%-os győzelem azonban csak egy kisebbségi kormány alakítására elég.

„A portugál jogrendszer szerint az államfőnek alkotmányos joga felkérni a pártokat kormányalakításra úgy, hogy közben figyelembe veszi a választások eredményét" – mondta lapunknak António Costa Pinto politikai szakértő. A Lisszaboni Egyetem tanára hozzátette, a demokratikus Portugália történetében először fordul elő, hogy a tipikusan európai értékeket valló Szociáldemokraták felkérik kormányzásra a nyíltan putyinista kommunistákat.

António Costa Pinto
António Costa Pinto

 

António Costa, a második helyen végzett szocialisták vezetője arra készült, hogy a parlamentbe bejutott két radikális baloldali párttal, a Baloldali Blokkal és a kommunistákkal többségi kormányt alakít. Cavalco Silva éppen ezt akadályozta meg, mondván egy ilyen kormány a legrosszabbat jelentené Portugália számára.

Az elnök szerint az eddig végrehajtott megszorítások is feleslegessé válnának, ha az EU-ellenes, keményvonalas kommunisták és az euroszkeptikus párt kormányra kerülne. „Silva lépése egyáltalán meglepő, hiszen a jobbközép jutatta őt hatalomra, és a hivatali idejéből már csak hat hónap van hátra. Az alkotmány alapján ezalatt az idő alatt nem oszlathatja fel a parlamentet" – magyarázta Costa Pinto, megjegyezve, hogy az elnök megdönthetetlen véleménye, hogy az ország nem működhet demokratikus keretek között a két radikális baloldali párttal.

Costa dühösen reagált az elnök döntésére, és azt mondta: nem szeretnének leckéket venni az elnöktől, hogyan kell megvédeni a demokráciát. A szocialista pártelnök egy hetet sem ad a kisebbségben kormányzó Coelho-kormánynak.

A Szocialista Párt elnöke, António Costa a lisszaboni parlamentben küzd a hatalomért
A Szocialista Párt elnöke, António Costa a lisszaboni parlamentben küzd a hatalomért
Rafael Marchante / Reuters

„Az eurozóna átlépte a Rubicont" – fogalmaz Ambrose Evans-Pritchard, a Telegraph publicistája, aki szerint Portugália veszélyes vizekre evezett azzal, hogy az elnök megakadályozta az euroszkeptikus pártok hatalomra jutását.

A politikai instabilitás veszélyes lehet a dél-európai ország számára, amely 2011-ben 78 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a nemzetközi hitelezőktől, melyért cserébe a Coelho-kormány jelentős megszorításokat hajtott végre. Egy kisebbségi kormány bukása pedig instabilitáshoz vezethet, mivel az alkotmány szerint csak a jövő év második felében tarthatnak újra választásokat Portugáliában – vélekedett a publicista.

Az első kritikus pillanat Coelho számára a kormányalakítás lehet, amelyre tíz napja van. Ha elvérzik, az elnök felkérheti a baloldali szövetséget kormányalakításra, amely valószínűleg nem fog megtörténni. Costa Pinto szerint több esély mutatkozik arra, hogy egészen jövő év júniusáig, az előrehozott választásokig egy ügyvivői kormány irányítsa az országot.

A kötvénypiac egyelőre nyugodtan reagált a lisszaboni történésekre. Portugáliát már nem fenyegeti az Európai Bizottság-Európai Központi Bank-Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasa, így egy esetleges politikai instabilitás esetén nem szembesül azonnal egy finanszírozási válsággal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.