Putyin "történelmi igazságtételről" beszélt a Krímben

Történelmi igazságtételnek nevezte a Krím "visszatérését" Oroszországhoz Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szevasztopolban, az ott tartott győzelem napi orosz légi és vízi díszszemle megtekintése után.
Putyin a Győzelem napi parádén a krími Szevasztopolban.
Maxim Shemetov / Reuters

2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt - jelentette ki.

Putyin először látogatott el a Krím félszigetre március 21. óta, amikor a területet és Szevasztopol városát új jogi alanyokként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, alig néhány héttel azután, hogy a Krímet orosz erők vonták ellenőrzésük alá. Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó krími kikötővárosban hatalmas tömeg gyűlt össze a Putyin részvételével megtartott légi és vízi díszszemlére, amelyet a Győzelem Napja és Szevasztopolnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendeztek.

Eközben ellentmondó hírek érkeznek Ukrajnából az oroszbarát szakadárok és a biztonsági erők között a Donyeck megyei Mariupolban a rendőrség épületénél kitört harcok halálos áldozatainak és sérültjeinek számáról. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook közösségi portálon közölte, hogy a fegyveres erők mintegy 20 "terroristát" öltek meg, és négyet ejtettek foglyul.

Tájékoztatása szerint a biztonsági erők egyik tagja meghalt, öt másik pedig megsebesült. A megyei állami adminisztráció egészségügyi részlege három halottról és 25 sebesültről számolt be, de nem árulta el, hogy melyik oldalhoz tartoznak. A miniszter beszámolója szerint mintegy 60 szeparatista automata fegyverekkel minden előzetes követelés bejelentése nélkül rohamozta meg a városi rendőrség épületét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.