Putyin propagandistái Szlovákiába látogatnak

Szlovákiában is egyre erőteljesebben népszerűsítik a Kreml álláspontját és ideológiáját az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban. Egy rejtélyes találkozó és Putyin egyik tanácsadójának az előadókörútja is ezt igazolja.

Robert Fico nemrég az európai szocdem párti politikusok nagyszabású békekonferenciájaként harangozta be a pénteken kezdődő kassai rendezvényt, amely valójában az oroszbarát német és más országbeli üzletemberek találkozója lesz, akik különböző szinten és mértékben Vlagyimir Putyin hívei – jellemezte lapunknak a hétvégi találkozót a pozsonyi Közügyek Intézetének elnöke.

Grigorij Meszezsnyikov emlékeztetett arra, hogy nemrég a szlovák kormányfő még arra hivatkozott, hogy az eszmecserét a német SPD felkérésére szervezik. Azóta kiderült, hogy tulajdonképpen a német szocdemek egyik tagjának, Mathias Platzeknek a magánkezdeményezéséről van szó, amelytől a baloldali párt vezetősége hivatalosan elhatárolódott.

Az egykori brandenburgi miniszterelnök jelenleg a német-orosz gazdasági fórum vezetője. Ennek a lobbiszervezetnek a tagja többek között Lothar de Maiziera, az egykori Német Demokratikus Köztársaság utolsó kormányfője, továbbá több német cég és bank képviselője, valamint a Gazprom igazgatótanácsának néhány tagja és Vlagyimir Jakunyin, az orosz államvasutak vezérigazgatója.

Szlovák lapok értesülései szerint a jelenlévők zárt ajtók mögött keresik azt a megoldást, amely lehetővé tenné, hogy Putyin ne lúzerként végezze az orosz–ukrán konfliktusban. Platzek többször kijelentette, hogy a Nyugatnak el kell ismernie a Krím félsziget visszacsatolását Oroszországhoz és azt, hogy a szélsőségesek által elfoglalt további területek sem tartozhatnak Ukrajnához. A tervek szerint a tanácskozás végén sajtótájékoztatót tartanak, amelyen Mathias Platzek és Robert Fico is jelen lesz.

Szlovákiába érkezett Vlagyimir P. Kozin, Putyin egyik tanácsadója is, aki több egyetemen népszerűsítette a Kreml álláspontját az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban. Az Egyesült Államok szervezte meg a kijevi, alkotmányellenes puccsot, élesen oroszellenes, ultranacionalista rezsimet segített hatalomra, amely háborús bűnöket követ el Donbasz békeszerető lakosságával szemben – vélekedett az egyik orosz propagandaműhely, a stratégiai tanulmányok intézetének vezetője.

Alexander Duleba, a szlovákiai külpolitikai társaság kutatóközpont igazgatója szerint Putyin propagandistái egyre több országhoz hasonlóan Szlovákiában is főleg a véleményformáló politikusokat és más értelmiségieket szeretnék meggyőzni álláspontjuk igazáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.