Putyin népszerűsége a csúcson

Az orosz elnök a Krím tavaly márciusi megszállása óta népszerűségének csúcsára jutott - állapította meg az egyik orosz közvélemény-kutató cég, amelynek elemzését Putyin hatalomra jutásának 15. évfordulóján rendezett moszkvai szakértői kerekasztal-beszélgetésén ismertették.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) kutatása szerint amíg 2000-ben a szavazók 47 százaléka voksolt Putyinra, addig a FOM március 22-én készült felmérése szerint most a megkérdezettek 75 százaléka voksolna a jelenlegi államfőre, ha most tartanának elnökválasztást Oroszországban. A politikus népszerűsége a választók körében 15 év alatt több mint másfélszeresére nőtt.

Vlagyimir Putyin 2000-2008 két egymást követő időszakban volt államfő, majd 2012-ben újra elnökké választották. Közben miniszterelnökként tevékenykedett.

Alekszandr Oszlon, a FOM közvélemény-kutató cég igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy az orosz államfő népszerűségének emelkedésében nem a csecsenföldi háború játszotta a főszerepet 2000-ben, hanem a nyugdíjak kifizetése.

Alekszej Kudrin, Putyin 2008-2012 közötti kormányának pénzügyminisztere a TASZSZ állami hírügynökségnél rendezett kerekasztal-beszélgetésen ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az orosz államfőnek élnie kellene a lakossági bizalommal és végre kellene hajtania azokat az elengedhetetlen reformokat, amelyekre - mint fogalmazott - a megfeneklett gazdaság miatt lenne szükség Oroszországban.

A Polgári Kezdeményezések nevű politikai szervezet alapítója később újságíróknak külön elmondta, nem zárja ki, hogy Vlagyimir Putyin negyedszer is indul az orosz elnökválasztáson, amely 2018-ban lesz.

Szvetlana Babajeva, a hatalomtól független gazeta.ru orosz hír-, és elemző oldal főszerkesztője egyetértett Kudrin véleményével, de hozzátette, hogy akár veszélyes is lehet az elnök túl magas népszerűségi mutatója az ország fejlődése szempontjából.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a vita lezárásaként megjegyezte: nem csak Oroszországban gondolják úgy, hanem a világban is akadnak már olyan állami vezetők, akik nem tudják elképzelni, milyen lenne Oroszország Putyin nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.