galéria megtekintése

Putyin már nagyobb pályán játszik

7 komment


Poór Csaba

Kiújulhatnak a harcok egész Kelet-Ukrajnában, miután a hírek szerint Oroszországból erősítést kaptak a felkelők. Moszkva tagadja az erről szóló jelentéseket, erejét azonban a válságövezeten kívül is igyekszik demonstrálni.

Mintha mi sem változott volna a nyár óta Kelet-Ukrajnában. Noha papíron több mint két hónapja tűzszünet van a térségben, most is mindennapos – igaz, a korábbinál kevésbé intenzív – harcokról érkeznek hírek, és arról szólnak a jelentések, hogy Oroszország felől nehézfegyverek, katonai egységek érkeznek a válságövezetbe.

Jelzés nélküli katonai teherautók
Maxim Zmeyev / Reuters

A kijevi kormányzaton kívül erre figyelmeztetett a NATO európai erőinek főparancsnoka is, az EBESZ megfigyelői pedig felségjelzés nélküli harckocsikat, teherautókat észleltek a szakadár területeken, és szerdai jelentésük szerint olyan járművet láttak átkelni az orosz-ukrán határon, amely feltehetőleg az összecsapásokban elesett katonák holttesteit szállította. Moszkva viszont következetesen tagadja, hogy közvetlen szerepe lenne a konfliktusban. Képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén hamis propagandának nevezte az ilyen híreszteléseket, és bizonyítékokat követelt, az amerikai nagykövet pedig egyelőre csak szóban jelezte, hogy fel tudnak mutatni ilyeneket.

Egy a Kremllel jó kapcsolatot ápoló orosz üzletember e sorok írójának nemrég az 1936-1939-es spanyol polgárháborúhoz hasonlította a kelet-ukrajnai eseményeket, mondván, velük szimpatizáló külföldi önkéntesek is támogatják a kijevi kormányzat ellen fellépő erőket. Más értesülések szerint viszont orosz reguláris csapatok is jelen vannak a térségben, igaz, a létszámukról szóló becslések igencsak különbözőek, a néhány száztól a több ezerig terjednek.

 

Így tények híján nehéz felmérni, hogy mennyi a propagandaelem az orosz fenyegetésről szóló hírekben. Kijevnek érdeke lehet hangsúlyozni e veszélyt, hiszen igazolni lehet vele az áprilisban még a gyors siker ígéretével beindított „terroristaellenes műveletek" eredménytelenségét, és erősíthetik azt az érvet, hogy a szakadárok elleni harchoz nagyobb külföldi segítségre van szükség. Az üzenet az Európai Unió hétfői külügyminiszteri találkozójának is szólhat, bár brüsszeli diplomáciai körökből a Reuters úgy értesült, hogy a tanácskozáson nem várható az Oroszország elleni szankciók szigorítása.

bonyolult nemzetközi játszmába kezdett
Putyin-portré dollárokból egy orosz művész, Vaszilij Szlonov alkotásán. Az orosz elnök bonyolult nemzetközi játszmába kezdett
Ilya Naymushin / Reuters

Persze a fegyvernyugvás szeptember 5-i kihirdetése óta valóban most a legnagyobb annak kockázata, hogy kiújulnak a harcok Kelet-Ukrajnában. A lázadók vezetői ugyanis helyzetük megerősítéseként értékelik a szakadár régiókban tartott, Kijevben és Nyugaton el nem ismert választásokat, és megkísérelhetik az általuk ellenőrzött területek bővítését. Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója azonban még ezt a veszélyt sem látja súlyosnak – Jön a tél, és ilyenkor nem jó harcolni – mondta a Népszabadságnak. – Mindkét szemben álló fél fegyverkezik, de ezzel inkább a védelmi képességüket akarják erősíteni.

Bár a nyugati elemzők ettől tartanak, Karaszjov szerint az sem valószínű, hogy Oroszország nyílt offenzívát indít Ukrajna ellen. – Egy ilyen háború csak erősítené az ukrán egységet – fejtegette, és hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök inkább az ukrán kormány helyzetének megingatására törekszik. Gyengének tartja a kijevi hatalmat, arra számít, hogy csődbe jut az állam, nő az elégedetlenség, tiltakozóakciók indulnak, és így Ukrajna könnyebb zsákmánnyá válik – mondta a politológus. Ráadásul egy keményebb katonai lépés újabb nyugati szankciókat hozna. Márpedig – miként a rubel látványos mélyrepülése is mutatja – az optimista moszkvai nyilatkozatok ellenére, a büntetőintézkedések nagyon is fájdalmasan érintik az orosz gazdaságot.

Putyin a jelek szerint bonyolult nemzetközi játszmába kezdett, és ennek pályája túlnyúlik Ukrajnán. Értékelések szerint kihasználva, hogy az USA-t részben leköti az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadistái és az ebola elleni harc, akár hidegháborús konfrontáció árán is igyekszik demonstrálni Oroszország erejét. Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentette például, hogy a korábbinál jóval nagyobb aktivitást mutató orosz stratégiai bombázók folytatják a járőrözést a Jeges-tenger térségében, az Atlanti-óceán nyugati és a Csendes-óceán keleti részén, valamint a karibi régió és a Mexikói-öböl fölött is.

Egy katona az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság határán. Tények híján nehéz felmérni, hogy mennyi a propagandaelem
Egy katona az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság határán. Tények híján nehéz felmérni, hogy mennyi a propagandaelem
Maxim Zmeyev / Reuters

Lehet, hogy nem véletlen annak a keddi bejelentésnek az időzítése sem, amelynek értelmében a Roszatom orosz állami atomipari konszern nyolc új nukleáris reaktor építésének lehetőségében állapodott meg Iránnal. Az alku éppen akkor született, amikor a Teherán atomprogramjáról folytatott nemzetközi tárgyalásokon némi haladást sikerült elérni, és Oroszország az egyezséggel azt is jelzi, hogy nélküle aligha sikerül rendezni ezt a problémát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.