galéria megtekintése

Putyin majd felhívja Obamát

1 komment

MTI

Vlagyimir Putyin a jövő heti ausztriai hivatalos látogatása idején az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betöltő svájci külügyminiszterrel egyeztet, és a közeljövőben Barack Omaba amerikai elnökkel telefonon beszél az ukrán válság rendezéséről - tájékoztatott pénteken az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Jurij Usakov azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin és Barack Obama nemrég a franciaországi Normandiában két alkalommal is szót váltott egymással, és megállapodtak, hogy telefonon tartják a kapcsolatot.

Az orosz és az amerikai elnök június 6-án találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség alkalmával.

falsePete Souza / Reuters

 

Jurij Usakov hozzátette, hogy az orosz államfő folytatja a "nagyon konstruktív, és hasznos háromoldalú egyeztetéseket az ukrán helyzetről" Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

A tanácsadó arról is beszámolt, hogy Putyin csütörtökön késő este, a héten már másodszor, telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. A politikusok megvitatták a múlt pénteken történteket, amikor Marinovka falunál ukrán katonai páncélozott szállító járművek sértették meg az orosz határt.

Az orosz elnöki tanácsadó nem tudta megmondani, hogy az ukrán államfő elnézést kért-e az incidensért. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Porosenko a késő esti telefonbeszélgetés során ismertette béketervének legfőbb pontjait és végrehajtásának menetrendjét, határidőit. Az ukrán elnök a Délkelet-Ukrajnában foglyul ejtett túszok (az EBESZ-megfigyelők) szabadon engedését és az orosz-ukrán határ hatékony ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Remélte, hogy az orosz elnök a délkelet-ukrajnai tűzszünettel együtt a béketervet is támogatja.

Az orosz államfő keddi ausztriai hivatalos látogatásán az addigra ismertté váló ukrán elnöki béketerv figyelembe vételével fog tárgyalni Didier Burkhalter svájci államfővel, külügyminiszterrel, az EBESZ soros elnökével - mondta Jurij Usakov. Szavai szerint a politikusok "az órák egymáshoz igazítása végett" találkoznak. A svájci politikus májusban terjesztette elő az ukrán válság rendezésének menetrendjét, amely azonban egyelőre csak a papíron létezik.

falseKevin Lamarque / Reuters

Eközben Moszkvában egymásnak ellentmondó adatok jelennek meg az Ukrajnából Oroszországba menekülők számáról. Andrej Kelin, EBESZ-nél akkreditált orosz nagykövet a szervezet állandó tanácsában pénteken azt közölte, hogy 19 ezer menekült érkezett Ukrajnából Oroszországba, és a számuk tovább nő.

Csütörtökön Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat vezetője a Rosztovi területi Taganrogban azt mondta, hogy az Ukrajnával határos orosz régiókban csak az utóbbi négy nap alatt 330 ezerről 400 ezerre nőtt az ukrán menekültek száma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.