Putyin lánya inkább váltogatja a neveket és a földrészeket

Nem szűkölködik az anyagiakban az orosz elnök idősebbik lánya, Marija sem – derítette ki a The New Times moszkvai hetilap, miután Vlagyimir Putyin ifjabbik gyermekéről, Katyerináról már megszellőztette az orosz sajtó, hogy Tyihonova vezetéknévvel a moszkvai Lomonoszov Egyetem egyik fejlesztési alapítványát vezeti, a férje pedig családi „hátszéllel" megtámogatott, fiatal milliárdos üzletember.

Az angol címe ellenére oroszul megjelenő, ellenzéki hangvételű lap szerint az idősebbik Putyin-lány is más családnévvel él, sőt, többet is használt az elmúlt évek során. Azt, hogy egy holland üzletemberhez, Jorrit Faassenhez ment feleségül, már jó pár éve sejteni lehetett, és arról is írtak a moszkvai lapok, hogy Hollandiában él. Tavalyelőtt még annak is híre ment, hogy az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállító repülőgép rengeteg holland áldozatot követelő kelet-ukrajnai megsemmisítése után kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

A mostani beszámoló viszont arra utal, hogy alighanem jórészt Moszkvában éltek, Faassen 2007 óta a Gazprom gázipari óriásvállalatnál, majd egy tanácsadócégnél dolgozott, és egy elegáns, a moszkvai amerikai nagykövetség közelében lévő, belvárosi házban laknak, feltehetőleg négy éve. Legalábbis az épület elé akkor építettek sorompót és állítottak őrséget, amely – mint azt a The New Times tudósítója maga is megtapasztalta – távol tart minden kíváncsiskodót, főleg ha az fényképezni is akar. A szomszédok mindenesetre elárulták, hogy a biztonsági intézkedések egy fiatal, szőke nőnek szólnak, aki kék villogós terepjáróval közlekedik.

A nő családneve Voroncova, születési adatai pedig megegyeznek Putyin idősebbik lányáéival – írta a lap, amely annak is utánajárt, hogy 2006 és 2011 között tanult ilyen nevű diák a Lomonoszov Egyetem orvosi karán. Volt évfolyamtársai azonban vagy egyáltalán nem vagy csak jó pénzért lettek volna hajlandók beszélni róla. Csak egyikük, egy Oroszországtól távol élő diáktárs állt szóba az újságíróval, és elmondta: az 1985-ben született Marijáról sokáig azt hitték, hogy rejtélyes rakétakonstruktőr lánya, aztán azt beszélték róla, hogy apja gazdag tábornok.

Korábban állítólag négy másik álnevet is használt már a Putyin-lánynak vélt Voroncova, aki vörösdiplomával fejezte be az egyetemet, szakdolgozatának tudományos vezetője pedig az az Ivan Gyedov akadémikus volt, aki a moszkvai Endokrinológiai Tudományos Központot is vezeti. Márpedig Voroncova ide került aspirantúrára, több írása is megjelent az Endokrinológia problémái című szakmai folyóiratban. Ennek főszerkesztője ugyancsak Gyedov, akinek a lap értesülései szerint nem kevés hasznot hozott a neves tanítvány. Ebben az időszakban – ellenjelölt nélkül – az orosz orvostudományi akadémia elnökévé választották, fia Oroszország képviseletében a strasbourgi európai emberi jogi bíróság bírája lett, és felgyorsították az Endokrinológiai Tudományos Központ mellett működő Gyermekendokrinológiai Intézet építését. Sőt, 2013-ban, Francois Hollande francia elnök oroszországi látogatása idején a tudományos központ együttműködés megállapodást írt alá a Sanofi-Avensis francia gyógyszergyárral is.

Az interneten fellelt fotók arra utalnak, hogy Marija szeret utazni. Hol egy napi több mint nyolcezer euróért bérelhető luxusjachton hajókázott a Földközi-tengeren, hol egy maastrichti sörözőben vett részt jelmezbálon, hol Japánban tanult táncot és japán írást. A lap – az orosz politikai elit Nyugat- és melegellenességére utaló malíciával – azt is megjegyzi, hogy a világhálón német, holland, svájci, japán és ukrán ismerősei is vannak, köztük meleg és leszbikus is.

Mintegy fél éve azonban már nem nagyon látják „az ország első lányát" a belvárosi elit lakóházban – áll a The New Times cikkében, amely szerint Marija – immár Faassen vezetéknévvel – megszerezte a kandidátusi címet, és egy kislánya is született. A gyermeknevelés és a tudományos munka mellett most jótékonysági tevékenységgel is foglalkozik: részt vesz az Alfa pénzügyi csoport speciális, a gyermekeket sújtó hormonális megbetegedések elleni harcot szolgáló alapítványának munkájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.