galéria megtekintése

Putyin hülye lenne megtámadni a NATO-t

6 komment

NOL
NOL

„Csak egy elmebeteg és az is csak álmaiban képzelhet olyat, hogy Oroszország egyszer csak megtámadja a NATO-t” – mondta Vlagyimir Putyin a Corriere della Sera olasz lapnak az Expo Milanón tett látogatása alkalmából.

Putyin szerint Oroszország katonai politikája „nem globális, támadó vagy agresszív
Putyin szerint Oroszország katonai politikája „nem globális, támadó vagy agresszív”
Alekszej Nyikolszkij / Reuters

Oroszország nem növeli hadi erejét a tengerentúlon, s amit Kelet-Európában csinál, az csak egy válasz a NATO és az Egyesült Államok katonai terjeszkedésére az orosz határok mentén – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök olaszországi látogatása során a Corriere della Serának.

A hónap elején a NATO vállalta, hogy szembeszáll azzal a hagyományos katonai taktikát a felforgató kampányokkal és kiberhadviseléssel vegyítő „hibrid háborúval”, amit Oroszország folytat Ukrajna ellen. Putyin szerint azonban országa nem fenyegeti a kelet-európai államokat, és nem jelent veszélyt a NATO-ra nézve. Moszkva emellett továbbra is tagadja, hogy katonákat küldött volna Ukrajnába az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok támogatására – emlékeztet az angol nyelvű Russia Today hírportálja, mely részleteiben közölte az interjút.

 

Putyin szerint, amit a nyugati sajtó az orosz agresszióról ír, nem több, mint rémhírterjesztés, ezért nem is lehet komolyan venni. Mint mondja, a modern világban egy globális konfliktus egyébként is elképzelhetetlen.

„Úgy hiszem, néhány országban egyszerűen kihasználják az emberek Oroszországgal szembeni félelmeit. Ők csak azért játsszák el frontvonalbeli országok szerepét, hogy kapjanak valamilyen kiegészítő katonai, gazdasági, pénzügyi vagy egyéb támogatást” – fejtette ki Putyin a lapnak.

Egyes országok tudatosan ápolják ezeket a félelmeket – tette hozzá –, mert az USA-nak szüksége lehet egy külső fenyegetésre, hogy megőrizze vezető szerepét az atlanti közösségben.

„Irán nyilvánvalóan nem volt elég ijesztő vagy nagy”

– jegyezte meg az orosz elnök ironikusan.

Putyin arra kérte az újságírókat, hogy hasonlítsák össze Oroszország, illetve az USA és a NATO globális katonai jelenlétét, valamit a hadi kiadások mértékét. Azt is szorgalmazza, hogy hasonlítsák össze a Szovjetunió összeomlása óta, a Rakétaelhárító Szerződés értelmében tett konkrét lépéseket.

Oroszország katonai politikája „nem globális, támadó vagy agresszív” – hangsúlyozta Putyin, hozzátéve: országának gyakorlatilag nincsenek katonai bázisai külföldön, leszámítva azt a néhányat, ami a szovjet múlt maradványa.

Elmondta, hogy Oroszországnak a terrorfenyegetettség miatt voltak kisebb kontingensei Tádzsikisztánban, az afgán határ mellett és ugyanez okból egy légibázisa Kirgizisztánban, amit épp a kirgiz hatóságok kérésére nyitottak meg. Továbbá állomásozik egy orosz egység Örményországban, hogy segítsen fenntartani a térség stabilitását, de ezt sem külső fenyegetettség miatt helyezték oda.

Putyin szerint tény, hogy Oroszország igyekszik leépíteni globális katonai jelenlétét, míg az USA éppen ennek ellenkezőjét teszi.

„Már lebontottuk a bázisainkat a világ különböző részein, beleértve Kubát, Vietnamot és így tovább...” 

– sorolta, majd azt kérte, a sajtó terítsen már ki egy világtérképet és jelölje be rajta az amerikai katonai bázisokat. „A különbség azonnal látható lesz.”

Eközben 17 perc alatt érné el egy amerikai tengeralattjáróról kilőtt rakéta Moszkvát, ha a norvég partoknál a figyelmeztető rendszert kikapcsolnák, ám erre a tényre a média valamiért nem nyomja rá az „agresszió” bélyegét. Putyin emlékeztetett rá, hogy amerikai oldalról az orosz határok légi ellenőrzése folyamatos volt, országa 1990-ben leszerelte bombázóit, és csak az utóbbi időben erősítette meg újra védelmét.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a NATO-országok egyesített katonai ereje tízszer nagyobb, mint az Orosz Föderációé. Amerika pedig annak ellenére telepített rakétaelhárító rendszereket, katonai bázisokat és radarokat Európa területén, illetve a tengereken, hogy Oroszország többször figyelmeztette, ezzel csak aláássa a nemzetközi biztonságot. Jellemző továbbá, hogy az USA úgy döntött, visszavonja a ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszereket korlátozó szerződést, ami Putyin szerint az egész nemzetközi biztonsági rendszer sarokköve volt, Oroszországtól pedig senki nem várhatja el az egyoldalú leszerelést.

Az orosz elnök a lapnak elmondta, hogy Moszkva megpróbálta lebeszélni az Egyesült Államokat a szerződéstől való elállástól, s helyette azt javasolta, Európa, Oroszország és az USA állítson fel közösen rakétaelhárító rendszert. Miután ezt a javaslatot elutasították, Oroszország is elkezdte fejleszteni „hatalmas antiballisztikus védelmi rendszerét” a stratégiai egyensúly megőrzése érdekében. Putyin szerint Oroszország jelentős lépéseket tett ezen a területen.

„Minden, amit teszünk, csak egy válasz az ellenünk törő fenyegetésekre. Különben is, amit teszünk, az kiterjedésében és mértékében is korlátozott, viszont elegendő Oroszország biztonságának biztosítására”

– szögezte le az elnök.

Ennek ellenére Putyin továbbra sem riválist, hanem szövetségest lát az USA-ban, akivel közösen tudnak fellépni a globális terrorizmussal, a közel-keleti válsággal és az iráni nukleáris programmal szemben. Az Expo Milano központi témáját is a közös munka egy példájának értékeli Putyin.

A 2015-ös Expo Milano szlogenje: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek”. Az Olaszországban rendezett nemzetközi találkozón Oroszország is részt vesz, bemutatva saját technológiáit és innovációit. Putyin is kilátogatott a kiállításra, a Corriere della Sera ez alakalomból készített interjút vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.