Putyin elismerte, parancsot adott a Krím annektálására

A Kremlbe rendelte a titkosszolgálat és a védelmi minisztérium vezetőit, és megbízta őket, hogy mentsék meg az ukrán elnök életét, „[különben] megölték volna” - meséli Vlagyimir Putyin A hazatérés című dokumentumfilm előzetesében.

Az orosz elnök a Rosszija 1-es állami tévécsatornán bemutatott beharangozóban arról is beszél, hogy tavaly februárban egy egész estés megbeszélést követően kollégáinak azt mondta: „Hozzá kell látnunk a Krím Oroszországhoz való visszacsatolásához”.

Négy nappal később azonosító jelzéseket nem viselő katonák szállták meg a Krím regionális parlamentjét, a rendkívüli ülésre összehívott képviselők pedig megszavazták, hogy népszavazáson döntsenek a félsziget hovatartozásáról. Március 18-án Oroszország hivatalosan is elcsatolta a félszigetet, ám Ukrajna és a külföldi államok nem ismerik el a Krímet Oroszország részének.

Az interjú előzetesében Viktor Janukovics oroszbarát elnökről is szó esik. Putyin arról beszél, ki kellett őt menekíteniük, különben megölték volna. „Nagy kaliberű géppuskákat állítottunk fel, hogy elkerüljük a vitákat. Felkészültünk arra, hogy kiszabadítsuk Donyeckből, akár a szárazföldön, a tengeren vagy a levegőben.”

Janukovics ellen azóta több bűnvádi eljárást is indított az ukrán főügyészség, hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Az ügyészség szerint ezeket a bűncselekményeket 2013 novembere és 2014 februárja között követte el, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történt véres események idején.

Ezenkívül az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával is büntetőeljárást indított a megbuktatott államfő ellen. A főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy a kelet-ukrajnai térség Ukrajnától való elszakadása mellett foglalt állást, valamint Oroszországban tartott sajtótájékoztatóján illegitimnek nevezte a parlament által kinevezett új ukrán kormányt, és leszögezte, hogy továbbra is magát tekinti Ukrajna törvényes államfőjének.

Március elején az ENSZ nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését, amely szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább hatezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek. Oroszország mindvégig tagadta, hogy része lenne a konfliktusban.

Azt, hogy pontosan mikor mutatjákbe a dokumentumfilmet a Rosszija 1-escsatornán, nem derült ki az előzetesből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.