Putyin egyik legjobb cimborája egy volt NDK-s kém

Putyin legjobb német kapcsolata nem Gerhard Schröder volt kancellár, hanem egy egykori Stasi-kém, akivel a mai napig összejárnak. Sőt, az egykori Stasi-ügynök fiának berlini éttermében rendszeres vendég az orosz elnök, ha Németországban tartózkodik – írta nemrég a Welt am Sonntag.

Putyin állítólag soha nem a legdrágább ételt rendeli, általában marhát sztroganoff módra, vagy úgynevezett zürichi hússzelteketet, amelyhez kedvenc sörét, a Radebergert fogyasztja. 

A titokzatos német barátot Matthias Warnignak hívják, és még a kilencvenes évek elejéről ismeri Putyint. Nem az egykori NDK-ban ismerkedtek meg, ahol Putyin a KGB-nek dolgozott, de a hasonló múlt sok közös témát adhatott nekik, amire számos közös projektet építettek.

Warnigot 18 évesen szervezte be a Stasi, szépen emelkedett a ranglétrán, és a múltja a rendszerváltás után sem okozott gondot: megnyerő stílusa elegendő és kiváló kapcsolatrendszere elég volt ahhoz, hogy felfigyeljen rá a Dresdner Bank. Amikor a pénzintézet megnyitotta az első irodáját Szentpéterváron, Warnigot küldték ki.

Ekkor került sor az első, máig emlékezetes találkozójára Putyinnal, aki ugyan még csak a pétervári polgármester külkereskedelemért felelős munkatársa volt, de így is nyolc órát előszobáztatta már a németet. Amikor pedig végre megkezdődtek a tárgyalások, Putyin türelmetlenül félbeszakította a tolmácsot (Warnig nem tudott ekkor még elég jól oroszul), mondván, beszéljenek csak németül, neki erre így nincs ideje.

Warnig nem vette zokon a smirgliszerű modort, Putyin pedig gyorsan megkedvelte a férfit, akit ezután rendszeresen megvendégelt a dácsájában. Warnig ezt azzal hálálta meg, hogy németországi kapcsolatokat hozott Putyinnak, a későbbi elnököt beprotezsálta egy bankszabályozással kapcsolatos kurzusra is, és amikor a felesége, Ludmilla 1993-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, ő intézte el, hogy Németországban operálják, sőt, állítólag még a költségeket is a Dresdner Bank fizette.

Putyin nem feledkezett meg később sem Warnigról, ő lett az egyik legbefolyásosabb menedzser Oroszországban. Történetesen ő az Északi Áramlat ügyvezető igazgatója, de ott ül a második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB bank vezetésében, vagy a Rosznyeftben is. Háromhetente találkoznak Putyinnal, soha nem kell várnia az elnökre.

A hatalmas dél-németországi birtokon élő férfi igyekszik távol tartani magát a nyilvánosságtól, interjúkat nem ad, és azt is tagadja, hogy tudná Putyin mobilszámát. De Schröder mellett ő volt a másik német meghívott az exkancellár tiszteletére rendezett áprilisi szentpétervári vacsorán, amelynek kapcsán sokan felkapták a fejüket: az ukrán háború árnyékában ismét vészesen közelinek tűnt a német-orosz viszony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.