Putyin: az USA hidegháborút provokálhat

Nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt - jelentette ki az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum pénteki záró vitájában.
Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy "nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből (ABM-szerződés). Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert."

Az orosz államfő a szentpétervári fórumon a vitavezető felvetésére reagált, aki emlékeztette, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, hogy a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem erőből diktál, nem viselkedik agresszívan, és "nem tart igényt tiszavirág életű szuperhatalmi státusra", csupán "sokkal következetesebben és állhatosabban védi saját érdekeit" a nemzetközi színtéren, mint azelőtt.
Arra szólította fel a nyugati államokat, hogy "dolgozzanak együtt" Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében. Szerinte Kijevnek a "manipulációról" át kell térnie a februárban elfogadott minszki megállapodás végrehajtására, mert a Donyec-medence státusáról szóló törvény elfogadását követően módosították a jogszabályt.

Putyin közölte, hogy Oroszország teljes értékű párbeszédre számít Kijevvel, és azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna és országa "közös jövőre van ítélve".

Gazdasági kérdésekről szólva az orosz államfő kijelentette, hogy Oroszország képes volt elkerülni a mély válságot, a vezetés megszilárdította a helyzetet, amely "egyáltalán nem katasztrofális". A világátlag körüli, 3,5 százalékos éves gazdasági növekedést akarnak elérni.

Azt is elmondta, hogy Oroszország a külföldi büntetőintézkedésekre nem bezárkózással válaszol, hanem azzal, hogy szélesíti az üzleti, a befektetői szabadságot. Országa kész folytatni az együttműködést a Nyugattal. "A globális növekedés új központjaival való intenzív együttműködés semmiképpen nem jelenti azt, hogy kevesebb figyelmet fordítanánk a hagyományos nyugati partnereinkkel zajló párbeszédre" - mondta. Hozzátette, hogy Európa Oroszország vezető gazdasági partnere marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.