Pulitzer-díjat ért az NSA leleplezése

Az amerikai Washington Post és a brit Guardian című kapta meg hétfőn a közszolgálatiságért járó Pulitzer-díjat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatának leleplezéséért.

A két lap a Hongkongba, majd Moszkvába menekült, korábban a CIA-nek és az NSA-nek is dolgozó amerikai informatikus, Edward Snowden által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján írt arról, hohy az amerikai kormányzat amerikaiak világszerte több millió ember telefonhívásairól és e-maljeiről gyűjtött adatokat.

A Washington Post egyébként nemigen szívlelheti a Guardiant, amelyről tavaly júliusban írt egy elismerő, de meglehetősen pikírt és féltékeny hangvételű cikket, valószínűleg azért, mert a „kis brit lapnak" sikerült megszereznie az elsőséget az NSA-botrány leleplezésében. Aki a Guardian erről szóló cikkeit megírta, az Glenn Greenwald, az online magazin, a Salon korábbi munkatársa volt. Ő egyébként néhány hónappal a botrány kitörése előtt, 2012 augusztusában szerződött a brit laphoz. Volt olyan NSA-botrányról szóló cikke, amelyet hétmillió egyedi olvasója volt az interneten. A Guardian honlapjának a látogatottsága havi 30 millióról 41 millióra nőtt.

Az amerikai sajtó legrangosabb díjának számító Pulitzert a rendkívüli hírszolgáltatás kategóriában a Boston Globe kapta meg, a tavalyi bostoni maratonon elkövetett terrorcselekményről szóló beszámolóiért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.