Szemerédi Endre átvette az Abel-díjat

V. Harald norvég király a matematika egyik mai "fejedelmének" kedden, Oslóban nyújtotta át az Abel-díjat, a legnagyobb elismerést, amelyet matematikus kaphat.

Norvégiában legalább olyan fontosnak tartják ezt az elismerést, mint a Nobel-díjat. Ezt mutatja, hogy Oslóban lépten-nyomon az Abel-díjra emlékeztető zászlókat, hirdetéseket látni. Az Abel-díj Bizottság hivatalos indoklása szerint Szemerédi Endre professzort a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén végzett megalapozó kutatásai elismeréseként tüntették ki. A díjjal 750 ezer euró is jár.

A magyar matematika erejét mutatja, hogy hazánk másodszorra érintett: 2005-ben Lax Péter érdemelte ki ezt az elismerést. Lax az Egyesült Államokban érte el eredményeit, Szemerédi viszont a budapesti kutatási eredményeiért vehette át az elismerést.

Az USA-vonal azonban nála is erős. Húsz éve a Rutgers Egyetem professzora, ott is büszkék rá. A Rutgers a The New York Timesban egész oldalas hirdetéssel köszöntötte munkáját. Az Amerikai Matematikai Társaság elnöke, Eric M. Friedlander a helyszínen gratulált a magyar-amerikai kettős állampolgárságú professzornak. A díjátadás előtt a norvég király audiencián fogadta a magyar matematikust.

Szemerédi Endre átveszi a díjat V. Harald norvég királytól
Endre Szemerédi received the Abel Prize from His Majesty King Harald Year: 2012 Copyright: Photographer: Erlend Aas/Scanpix
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.