Primitív ökörnek nevezte a volt cseh kormányfőt a szeretője

Pikáns epizódokkal szolgál a cseh sajtónak ezekben a napokban az a prágai bíróság, amely eleget tett az ügyész kérésének, és a tárgyaláson nyilvánosságra hozta azokat a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyek három évvel ezelőtt Petr Necas akkori cseh kormányfő és kabinetfőnöke, Jana Nagyová között zajlottak.

Az utóbbit hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, mert megparancsolta a katonai hírszerzés vezetőinek, hogy figyeljék meg Radka Necasovát, a miniszterelnök feleségét.

Ők azzal védekeznek, hogy Radka asszony körül egy vallási szekta tagjai tűntek fel, ami az ország szempontjából biztonsági kockázatot jelentett. A bíró szerint viszont éppen a lehallgatott beszélgetések cáfolják ezt az állításukat, egyszersmind pedig igazolják, hogy a hivatalvezető asszony a parancsot saját céljának elérése érdekében adta ki. Amit valóra is váltott, mert a négygyermekes kormányfő elvált, és Jana Nagyovát feleségül vette, akivel azóta kézen fogva járnak az utcán és a bíróságra is.

Tárgyalásra várva
Tárgyalásra várva
Jan Handrejch

Jana Nagyová rendszerint csak „vén tyúknak” vagy „semmittevő ringyónak” nevezi a kormányfő akkori feleségét, aki szerinte egész életében „sz.rt sem csinál, csak otthon kotlik és a fogához veri a garast. Én robotolok, mint a gépegér, hogy végre kihúzzalak abból a majomketrecből. Te meg primitív ökör vagy, hiszen az asszony el sem tudja képzelni rólad, hogy megcsalod őt. Ne előttem játszd meg a karakán férfit, hanem otthon, ahol befogod a pofád” – hallható egy további telefonbeszélgetésben.

Máskor amiatt duzzog a szőke asszony, hogy a miniszterelnök nyilvános helyen teljesen mellőzi, levegőnek nézi őt. „Hálásan köszönöm, kegyúr, hogy nyolc év után végre a mostani sajtótájékoztató után kezet adtál” – kiabálta gunyorosan.

Egy további telefonbeszélgetésben Petr Necas nekikeseredve kérdezi tőle, miért mondta le a már megbeszélt hétvégi együttlétet. Mire az asszony azt ordítja, hogy „látni sem akarlak legalább egy hétig, amilyen nyámnyila vagy, ezért elutazom, te meg csak kukorékolj odahaza a vén tyúkoddal!”

A prágai bulvárlapok a vulgáris jelzőkön és a hálószobatitkokon csemegéznek, a polgárok kiválóan szórakoznak, a véleményformáló médiumok viszont megdöbbenésüknek adnak hangot amiatt, hogy a rámenős hivatalvezető mennyire az ujja köré csavarta a miniszterelnököt. Ugyanakkor bírálják az igazságszolgáltató szerveket, amelyek két éve hatalmas korrupciós botrányok leleplezését ígérték, de azóta csupán ezt az operettszintű valóságshow-t tudták produkálni.

Petr Necas kilenc éve, még munkaügyi miniszterként ismerkedett meg a hivatalban akkor részmunkaidőben tüsténkedő Jana Nagyovával, akit aztán 2010 őszétől immár miniszterelnökként a kabinetfőnökévé nevezett ki.

A prágai Madame Pompadournak nevezett hölgy havi nettó bevétele állítólag meghaladta a 200 ezer koronát, ami még az államfő és a miniszterelnök alapjárandóságánál is nagyobb összeg. A beavatottak szerint egy éven belül valóságos teljhatalmat vívott ki, csaknem minden fontos ügyről – különösen az állami hivatalok és cégek vezetőinek kinevezéséről – tulajdonképpen ő döntött.

Két éve a rendőrség páratlan méretű – a kormányhivatalban és több minisztériumban végrehajtott – razziája következtében Jana Nagyová több más személlyel együtt vizsgálati fogságba került, majd egy hónap után kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek.

Mindezek után Petr Necas lemondott a kormányfői és pártelnöki tisztségéről. A korábban példás házaséletet élő, mélyen vallásos exkormányfő azt is bejelentette, hogy válik, és feleségül veszi volt kabinetfőnökét. Az asszony már korábban szakított első férjével, aki egyébként a második világháború után Dél-Szlovákiából kitelepített egyik magyar család sarja. Petr Necas és Jana Nagyová hivatalosan tavaly keltek egybe, azóta Prágában élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.