Elfoghatták a csőbombás merénylőt Prágában

Prágai és budapesti rendőrségi forrásaink szerint Csehországban őrizetbe vettek egy férfit, aki összefüggésbe hozható a két és fél hete egy Prágából Várnába tartó távolsági busz elleni merényletkísérlettel, amit Magyarországon fedeztek fel. A járaton talált „csőbomba” információink szerint robbanószert nem tartalmazott, azonban gyújtóbombaként hatalmas pusztítást okozhatott volna.
– Teljes hírzárlatot rendeltek el az ügyre, ezért semmiféle tájékoztatást nem adhatunk – válaszolta pozsonyi tudósítónk érdeklődésére Jozef Bocán, a prágai rendőr-főkapitányság szóvivője. Bocán így nem erősítette meg, de nem is cáfolta pozsonyi tudósítónk érdeklődésére azt a megbízható budapesti és prágai forrásból származó egybehangzó értesülését, miszerint Csehországban elfogtak egy gyanúsítottat a „csőbombás ügyben”.

A Prágából Várnába tartó távolsági buszon egy gazdátlan csomagból szivárgó kellemetlen szagú folyadék okozott riadalmat. Miután a sofőr a rendőrséggel átkutattatta a járatot, a csomagból egy csőbomba került elő, amelyről Ivan Bojadzsiev ezredes, a bolgár terrorelhárítás szakértője közvetlenül az eset után egy korábban talált hasonló szerkezetre utalva úgy vélte, a bombát az Iszlám Állam helyeztette el.

Kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén Pintér Sándor belügyminiszter és az ügyben érintett magyar szolgálatok vezetői arról tájékoztatták a képviselőket, hogy a szerkezet semmiféle terrorszervezethez nem köthető. „Egy súlyos köztörvényes bűncselekmény hiúsult meg, s valószínűleg konkurenciaharc állhat a merényletkísérlet hátterében”, mondták a titoktartási kötelezettségük miatt szűkszavú honatyák az ülés után.

Pintér maga csak annyit mondott, hogy nemzetközi kötelezettségünkre tekintettel most hallgatnia kell, de biztos abban, hogy az ügyben lesz vádemelés, és el is ítélik az elkövetőt. Szavai arra utaltak, hogy ő már akkor is tudta, amit hivatalosan még egyik ország hatósága sem erősített meg: egy gyanúsítottat már azonosítottak és elfogták.

Nagy valószínűséggel az a 25 év körüli férfi került rendőrkézre, aki az első híradások szerint Prágában szállt fel a buszra, és bár Pozsonyig szólt a jegye, Brnóban leszállt.

Lapunk úgy tudja, a buszon hagyott csomagban valójában nem is egy klasszikus csőbomba volt, hanem „csak” egy gyújtószerkezet, amelynek a szintén a csomagban elhelyezett gyúlékony folyadékot kellett volna lángra lobbantania. Forrásaink szerint ez a szerkezet gyújtóbombaként is hatalmas pusztítást okozott volna. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a merénylő vagy merénylők szándéka szerint a szerkezetnek hol kellett volna működésbe lépnie.

Budapesti rendőrségi források szerint a gyújtóbomba beleillett volna abba a sorozatba, amelyben információk szerint már több Csehországból, illetve Szlovákiából induló távolsági járatot is felgyújtottak vagy legalábbis megkíséreltek felgyújtani a szolgáltatók közti konkurenciaharc részeként.

Több társaság is üzemeltet Pozsony–Kassa, Prága–Brno, illetve Prága–Ostrava között közlekedő nemzetközi járatokat. E távolsági buszok nyereségességét azonban jelentősen visszavetették a több tételben csökkentett cseh vasúti jegyárak, valamint hogy Szlovákiában a Fico-kormány a diákok és az egyetemi oktatók számára ingyenessé tette a vasúti közlekedést.

Úgy tudjuk, azt a cseh rendőrség sem gondolja komolyan, hogy az ügy hátterében egy magányos merénylő állna, ezért tovább nyomoznak az esetleges felbujtó vagy felbujtók és segítők után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.