Pozsony kemény intőt kapott Berlintől, de a szele eléri Budapestet is

Azt sem Robert Fico kormányfő, sem Miroslav Lajcák külügyminiszter nem volt hajlandó elárulni, hogy a diplomáciai jegyzéket, a demarche-ot ki adta át, de megbízható hírforrásaink szerint a pozsonyi német nagykövetség tolmácsolta Berlin aggályait a menekültügy kezelésével kapcsolatban. Úgy tűnik, a V4 hétfői csúcstalálkozója nem tetszik nekik.

„Azt írják, hogy miket engednek meg maguknak a visegrádi négyek, amelyek hétfőn Prágában Bulgáriával és Macedóniával akarnak egyezkedni a külső schengeni határok védelméről. Mi azonban nem nézhetjük tétlenül, hogy továbbra is sok ezer migráns özönlik felénk. Ezért tárgyalunk a két ország vezetőivel, hogy ha Görögország nem akarja megvédeni az említett határt, akkor más megoldást kell találnunk, és a bulgáriai, valamint a macedóniai védvonal kialakítását fogjuk támogatni.  Ebben a kérdésben is egységes a V4-ek álláspontja. Cselekednünk kell, mert további súlyos gondok elé nézünk az idén" – jelentette ki szombat délután Pozsonyban Robert Fico szlovák kormányfő, de sem ő, sem pedig Miroslav Lajcák, a pozsonyi diplomácia vezetője nem volt hajlandó elárulni, kitől érkezett az intő.

Megbízható hírforrásaink úgy tudják, hogy a pozsonyi német nagykövetség szóban tolmácsolta Berlin kifogásait a szlovák külügyi államtitkárnak, a visegrádi négyek hétfői, prágai csúcstalálkozójának programjával kapcsolatban.

Pozsonyi politikai elemzők a Die Welt cikkére hívták fel a figyelmet. A német konzervatív lap szerint a visegrádi négyek szembeszegülnek Angela Merkel német kancellárral, aki Törökország bevonásával szeretné megoldani a menekültválságot. A szlovák külügyminiszter ezzel a megállapítással kapcsolatban a szembeszegülés tényét elutasította, ugyanakkor hozzátette: hiba lenne, ha Európa gondjait Törökország oldaná meg.

Megkeresésünkre Martin Ayrer cseh kormányszóvivő azt válaszolta, hogy Prágába semmilyen intő nem érkezett Berlinből, még nem hivatalos diplomáciai csatornákon sem. Megerősítette viszont, hogy Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a visegrádi négyek nevében a hétfői csúcstalálkozóra meghívta Gjorge Ivanov macedón elnököt és Bojko Boriszov bolgár kormányfőt. Velük a védvonal kiépítésével kapcsolatos teendőket, a személyi és anyagi feltételeket tekintik át – tájékoztatott a szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.