galéria megtekintése

Porosenko tarolt

0 komment


Poór Csaba

Valószínűleg már az első fordulóban megnyerte az ukrajnai elnökválasztást a magasan legesélyesebbnek tartott jelölt, Petro Porosenko. Legalábbis erről szólnak a szavazóhelyiségeknél az onnan kilépők körében végzett felmérések, az exit-pollok adatai.

A győztes Vitalij Klicsko volt nehézsúlyú profi bokszvilágbajnokkal, az ellenzéki UDAR elnökével az oldalán
A győztes Vitalij Klicsko volt nehézsúlyú profi bokszvilágbajnokkal, az ellenzéki UDAR elnökével az oldalán
Gleb Garanich / Reuters

A legnagyobb ukrán édesipari vállalat alapító-tulajdonosa, a milliárdos politikus egyes adatok szerint a voksok csaknem 56, mások szerint több mint 57 százalékát szerezte meg, míg fő vetélytársa, a második helyezett Julija Timosenko volt kormányfő valamivel 12 százalék fölött végzett. Így minden jel szerint nem lesz szükség a június 15-ére tervezett második fordulóra.

Az ugyancsak vasárnap tartott kijevi polgármesterválasztáson egy exit-poll szerint több mint 57 százalékkal az a Vitalij Klicsko nyert, aki éppen Porosenko javára lépett vissza az elnökjelöltségtől.

 

Az elnökválasztástól Ukrajnában azt várják, hogy segít stabilizálni a helyzetet a súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő országban. Ugyanakkor halványítja ezt a reményt, hogy a több mint 35 millió választásra jogosult polgár egy részének nem vagy csak korlátozottan volt lehetősége voksolni. A szavazóhelyiségek töredéke nyithatott ugyanis ki a keleti Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol önkényesen független népköztársaságokat kiáltottak ki az oroszpárti szakadárok, szombaton pedig megállapodást írtak alá arról, hogy – a két régiót egyesítve – Novorosszija, azaz Új-Oroszország néven független államot hoznak létre.

Szavazatszámlálás
Szavazatszámlálás
Kacper Pempel / Reuters

A Reuters jelentése szerint e térségekben csak minden ötödik szavazókör – az egymillió lakosú iparvárosban, Donyeckben pedig egyetlen egy sem – működött. Ez pedig azt jelenti, hogy például a Donyeck megyében élő több mint hárommillió választópolgárból csak minden hatodik élhetett e jogával.

Luhanszk közelében fegyveres incidens is megzavarta a választásokat: egy szavazókörből fegyveresek elrabolták a szavazócédulákat, és az elfogásukkor kitört lövöldözésben egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Szombaton a lázadók egyik központjának számító Szlavjanszkban is összecsapások voltak, és egy gránáttűzben helybeli tolmácsával együtt életét vesztette egy harmincéves olasz fotóriporter, Andrea Rocchelli, egy francia tudósító pedig megsebesült.

Az, hogy a keleti régiókban végül csak kevesen járulhattak az urnákhoz, a szeparatista erőknek és a jelenlegi kijevi hatalom legitimitását el nem ismerő Oroszországnak hivatkozási alapot adhat arra, hogy az új elnök felhatalmazásának jogosságát is kétségbe vonják. Pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon szombaton is azt mondta, hogy tiszteletben tartja az ukránok döntését, és együtt fog működni a most létrejövő hatalmi szervekkel, ám úgy véli, az elnökválasztás után is folytatódik a belpolitikai harc. Ha új alkotmányt fogadnak el, az államfő átmeneti figura lehet, de az is elképzelhető, hogy magához vonja a lehető legtöbb hatalmi jogosultságot.

Hosszú átmeneti időszak kezdetének tartja az elnökválasztást Vagyim Karaszjov politológus, aki arra számít, hogy Porosenko képes lesz lezárni a kelet-ukrajnai konfliktus háborús szakaszát. Ugyanakkor az elemző azt mondta a Népszabadságnak, hogy kétséges, megvannak-e az üzletember-politikusnak a hatalom hatékony gyakorlásához szükséges tartalékai és eszközei. Így ő arra számít, hogy a válság elhúzódik, csak a mostaninál kevésbé intenzíven, lappangó módon zajlik. Az előző elnököt, Viktor Janukovicsot megbuktató tüntetők egy része, akik még mindig nem hajlandóak elhagyni a megmozdulásaik központjául szolgáló kijevi főteret, a Majdant, egyértelművé tették, hogy szemmel tartják az új elnök tevékenységét, és ha az nem tetszik nekik, újra akcióba lépnek. Ráadásul tovább nehezítheti a hivatalba lépő államfő dolgát Timosenko, aki a választási kampányban már utalt arra, hogy vereség esetén megkérdőjelezi az eredményt, bár vasárnap tisztességesnek nevezte a választást..

Timosenko még megnehezítheti az új elnök dolgát
Timosenko még megnehezítheti az új elnök dolgát
David Mdzinarishvili / Reuters

Porosenko mindenesetre egyszerre igyekszik határozott benyomást kelteni és megállapodáskészséget is mutatni. Keményen fellép a keleti szeparatizmus ellen, egyszersmind azt ígérte, hogy három hónap alatt rendezi a megromlott viszonyt Oroszországgal. Moszkva azonban biztosan csak kemény feltételekkel lesz hajlandó erre, amire ezúttal a kormányfő lépései utalnak.

A Putyinnal alkotott tandemjében most a „rossz rendőr" szerepét alakító Dmitrij Medvegyev nemcsak azzal bőszítette fel a kijevi kormányzatot, hogy az ukrajnai elnökválasztás napján ellátogatott a márciusban Oroszországhoz csatolt Krímbe, amely először nem vett részt a voksolásban, hanem azt is kijelentette: Moszkva nem tudja garantálni Ukrajna területi épségét. Szerinte az 1994-es budapesti memorandumban rögzített, az USA-val és Nagy-Britanniával közös garanciavállalásuk csak arra a helyzetre terjedt ki, ha veszélybe kerül Ukrajna szuverenitása, amúgy az ország területi egységét csak maga Ukrajna, az ország népe és a hatalom tudja biztosítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.